Došli bolji dani za trudnice

 Broj trudnica i porodilja koje su se žalile zbog narušavanja radničkih prava značajno je smanjen u proteklom periodu, podaci su Inspektorata RS.

Istakli su da se trudnice i porodilje rijetko obraćaju zbog otkaza, dok povremeno upute prijavu zbog obračuna i isplate plata i naknada plata.

Poslodavci kao razlog za kašnjenje isplate plata porodiljama i trudnicama najčešće navode da Javni fond za dječiju zaštitu RS, na čiji teret se ostvaruje naknada plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva, kasni sa refundiranjem sredstava poslodavcima.

Kako su objasnili u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, ta činjenica ne može da utiče na redovnost isplate plata trudnicama i porodiljama.

- U ovim slučajevima inspektori rješenjem nalažu poslodavcu da radnici isplati platu u skladu sa zakonom. Svoja potraživanja prema Fondu poslodavac treba da rješava u dogovoru sa tom institucijom, a nikako na teret radnica - rekli su u Inspektoratu.

Zakon o radu RS propisuje kaznu od 5.000 do 20.000 KM ako poslodavac ne omogući zaposlenoj ženi da koristi prava u vezi sa trudnoćom, porođajem i materinstvom.

Tagovi: