PRVA IZLOŽBA RADOVA ČLANA SAVEZA GLUVIH I NAGLUVIH RS: Na našoj obali tišine

​​​​​​Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite u Resoru za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Republike Srpske Branka Sladojević svečano je otvorila danas u Banjaluci prvu samostalnu izložbu radova člana Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske, Sandre Divljan iz Gacka pod nazivom "Na našoj obali tišine".

„Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je podržalo ovu aktivnost Saveza, koja je ove godine organizovana u okviru obilježavanja Međunarodne sedmice gluvih lica“, rekla je pomoćnik ministra Branka Sladojević.

Ona je navela da je veliki problem za mališane iz ovog Saveza nedovoljno didaktičkih sredstava i udžbenika u školama gdje pohađaju redovnu nastavu, te da se na tome treba raditi kako bi se ovoj djeci obezbijedili potrebni materijali. Takođe, ona je istakla da je danas stanje ipak mnogo bolja nego ranije.

Rada Divljan, Sandrina majka, izrazila je zadovoljstvo što je njena kćerka ostvarila svoj san da ima samostalnu izložbu.

"Sandra slika od svoje sedme godine, a osim toga, aktivno učestvuje i u dramskim i sportskim sekcijama, gdje takođe ostvaruje dobre rezultate", rekla je Rada Divljan.

Predsjednik Saveza gluvih i nagluvih Dubravka Ostojić rekla je da ovaj Savez postoji više od 20 godina, ali da se o njemu malo zna, te da su obilježavanje Međunardne sedmice gluvih lica iskoristili da javnost upoznaju o svojim aktivnostima, ali i problemima sa kojima se susreću.

„Savezu je potrebna veća podrška društva u vaspitanju i obrazovanju djece koja ne čuju, jer su ta djeca veoma kreativna, sposobna i talentovana“, istakla je Dubravka Ostojić.

Ona je dodala da su u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica, osim radova Sandre Divljan, koji su na prodaju, izloženi i radovi najmlađih članova Saveza Miše Perića i Stefana Sakića iz Bijeljine. ​

 

 

 

Tagovi: