''RECEPT'' SVJETSKE BANKE ZA ''ŽELJEZNICE RS'': Suvišan svaki treći radnik?

Nekoliko preduzeća u okviru kompanije, manje radnika i više izdavanja iz budžeta su mjere koje bi trebalo da budu provedene u okviru restrukturiranja ''Željeznica RS''.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS dobilo je analizu Svjetske banke i potencijalne predloge mjera za oporavak “Željeznica RS”.

Organizacija putničkog saobraćaja bi, prema jednom od predloga stručnjaka Svjetske banke, bila najefikasnija kada bi se putničke usluge ostavile kao posebno preduzeće u okviru kompanije. Međutim, u resornom ministarstvu smatraju da bi zbog malog obima putničkog prevoza u RS bilo bolje da se putnički prevoz ostavi unutar operativne kompanije, kao jedinica ili podružnica, a ne da se ide na dvije operativne kompanije.

Republika Srpska treba da razmotri koji su aranžmani najprikladniji za njene prilike, a ima više izbora. Između ostalog, da uradi reorganizaciju “Željeznica RS”, u čijem sastavu može biti i više preduzeća, da RS obavlja funkciju dioničara državnog udjela u takvom preduzeću, ali i da se ide na privatno učestvovanje u željezničkoj operativnoj kompaniji.

Sa reformom su prošle godine počele i “Željeznice Srbije”, a prema svemu sudeći isti plan napravila im je Svjetska banka, u skladu sa evropskim direktivama, pa gledajući njihov primjer možemo znati šta “Željeznice RS” čeka.

I “Željeznice Srbije” su podijeljene u tri posebna preduzeća - za infrastrukturu, prevoz robe i prevoz putnika, a otkaz je moralo da dobije oko 30 odsto zaposlenih. Trećina zaposlenih će vjerovatno i u “Željeznicama RS” da dobije otkaz, odnosno kada budu provedene sve mjere za oporavak preduzeća.

Trenutno je u ŽRS zaposleno oko 3.100 radnika, a za sada je sigurno da će odmah tokom prvih promjena u ovom preduzeću bez posla ostati oko 300 radnika.

Od direktora “Željeznica RS” Dragana Savanovića nismo dobili komentar na plan koji je uradila Svjetska banka jer se nije javljao na telefon.

Promjene od sljedeće godine

- Dostavljena analiza ne predstavlja obavezujući dokument, već samo polaznu osnovu za dalje konsultacije Vlade RS i Svjetske banke. Očekujemo da bi proces restrukturiranja “Željeznica RS” trebao da počne od sljedeće godine. Polažemo mnogo nade u sav ovaj proces i očekujemo da će, nakon što on bude proveden, “Željeznice RS” biti dobro uređeno i funkcionalno preduzeće – rekli su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

(EuroBlic)

Tagovi: