CRNADAK KOD KURCA: Dodikov stav nije stav većine

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc usvojili su danas okvirni akcioni plan saradnje BiH i Austrije za narednu godinu.

Akcionim planom definisani su pravci saradnje u oblasti evropskih integracija i spoljne politike, a u okviru berlinskog procesa i austrijskog predsjedanja OEBS-om u 2017. godini, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 

Definisano je austrijsko učešće u programima koji se sprovode u BiH, a koje finansira EU, te su date smjernice saradnje u oblasti ekonomije, zaštite okoline i razvoja, kulture, obrazovanja, nauke, te izbjeglica i migracija. 

Na sastanku je dogovoreno da austrijski šef diplomatije 2017. godine posjeti BiH, gdje će razgovarati sa omladinskim udruženjima, studentima i drugim predstavnicima mladih iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara o rješavanja problema i perspektive mladih u procesu pridruživanja EU. 

Crnadak je upoznao sagovornika da podrška koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao jednom od kandidata na jučerašnjim predsjedničkim izborima u Austriji "ne predstavlja stav većine naroda u Srpskoj, koji je uvijek bio posvećen evropskim vrijednostima, već lični stav". 

U tom kontekstu, Crnadak je zamolio Kurca da se založi da ovaj "nediplomatski potez predsjednika Republike Srpske ne stvori negativne efekte po srpski narod, Republiku Srpsku i BiH u okviru buduće saradnje sa Austrijom, te u okviru evropskih integracija BiH". 

Crnadak je učestvovao u Beču na otvaranju ministarskog dijela Međunarodne konferencije o nuklearnoj bezbjednosti, koja se održava u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju od 5. do 9. decembra. 

Očekuje se da će na konferenciji biti usvojena deklaracija. 

Tagovi: