Nikola Koljević mnogo uradio za RS

Bogdana Koljević, kćerka jednog od stvaralaca Republike Srpske Nikole Koljevića, rekla je da bi i danas njen otac ukazao na važnost srpskog jedinstva i saglasnosti o najvažnijim pitanjima, jer je Srpska najsvjetliji i odlučujući putokaz za srpsko pitanje u cjelini.

"Podsjetio bi kako s ciljem jačanja demokratije treba jačati naciju, jer su nacionalno i demokratsko nerazdvojivi elementi", rekla je Koljevićeva, koja je i senator Republike Srpske.

Ona je naglasila da bi njen otac bio ponosan što danas svi zajedno postavljaju kontinuitet i kroz kulturu sjećanja, ali i institucionalno i politički grade državu Republiku Srpsku.

Predstavnik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Miodrag Stanišić rekao je da je Koljević jedan od osnivača i utemeljivača Republike Srpske, koji je prije rata imao akademsku i profesorsku karijeru, a tokom i poslije rata je učestvovao u pisanju istorije i stvaranju Srpske.

On je dodao da se Koljević zalagao za objedinjenje srpskog kulturnog i duhovnog prostora.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka Natalija Trivić najavila je da će početkom juna u kampusu banjalučkog Univerziteta biti postavljena bronzana bista Nikole Koljevića.

Ona je naglasila da je Koljević dao izuzetan doprinos u stručnom i naučnom radu.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević podsjetio je da je Koljević izabran za prvog predsjednika Udruženja, koje je osnovano 31. oktobra 1993. godine.

"To je bio jedan pronicljiv i neophodan potez tadašnjih političkih vlasti s obzirom da su pisci sa prostora Srpske Republike bili onemogućeni da daju svoj glas, promišljaju i iznose stavove u bivšem udruženju književnika SRBiH", rekao je Bjelošević.

Direktor Narodnog pozorišta Nenad Novaković rekao je da je od Koljevića naučio mnogo i da mu je njegova smirena misao i razgovor značio mnogo u tadašnjem novinarskom radu.

Novaković, koji je i član Asocijacije, upitao je da li je trebalo čekati 20 godina da se obilježi sjećanje na Nikolu Koljevića, dodajući da su se sada stvorili uslovi da bude odato priznanje za sve ono što je on uradio za Republiku Srpsku.

Na konferenciji za novinare povodom 20 godina od smrti Koljevića, najavljeno je niz aktivnosti koje će danas i tokom godine biti upriličene povodom ove godišnjice.

Za 13.00 časova najavljeno je otkrivanje spomen-ploče na rodnoj kući Nikole Koljevića, a u 18.00 časova Akademija.

U toku godine biće urađena i knjiga u kojoj će biti zastupljeni najznačajniji stvaraoci Republike Srpske.

Tagovi: