BANJALUKA: 10 sigurnih znakova da ste dio jet-seta

Visoka klasa je izraz koji označava pojedince i društvene grupe koji se nalaze na vrhu društvene hijerarhije, odnosno koji su po materijalnom bogatstvu i/ili političkom uticaju superiorni ostatku društva.

Ova klasa se može pronaći u gotovo svim klasnim, odnosno civilizovanim društvima, a u pravilu predstavlja njegov brojčano najmanji dio. Vrlo često se za nju koristi sinonim vladajuća klasa ili elita.

Tako kaže Wikipedia, najpoznatija internet enciklopedija na svijetu, a s obzirom da je kroz tranziciju u balkanskim državama nekada dominantna srednja klasa u potpunosti izumrla, pojavila se specifična vrsta visoke klasa, tzv. domaći jet-set. Ovaj priveligovani sloj se po mnogočemu razlikuje od nižeg staleža i ističe u odnosu na siromašniji i po pravilu manje srećni dio stanoviništva.

Kako biste i vi znali da ste punokrvni pripadnik ovog društva donosimo vam 10 sigurnih znakova u kojima se možete prepoznati i koji će vam pokazati da ste upravo vi pripadnik visoke klase i da možete sa pravom ponijeti epitet zlatne banjalučke mladeži.

PORIJEKLO

Dijete ste roditelja ili političara, koji je vlasnik uspješne firme osnovane početkom 90-tih godina poznate po izbjegavanju plaćanja poreza, a koja sada važi za uspješnu kompaniju i posluje u legalnim tokovima i u skladu sa zakonom.

Obrazovanje vam je jako važno, završili ste visoku školu u inostranstvu ili jedan od prestižnih privatnih banjalučkih fakulteta, a nerijetko posjedujete i titulu mastera, koju često u društvu napominjete kao veoma bitnu stavku vašeg CV-a.

Dodatno, imate posao u državnoj upravi kako vam ne bi bi bilo dosadno, sa platom većom od nekoliko hiljada KM ili ste podigli milionski kredit da ne biste pošli krivim putem i odali se porocima.

NEKRETNINE

Vlasnik ste nekoliko nekretnina, a živite u novoj gradnji u strogom centru, u stanu od minimum 120m2, a koji ni u kom slučaju nije kupljen putem stambenog kredita ili uz subvenciju i povoljnu liniju IRB-a. Posjedujete i porodičnu kuću u elitnom banjalučkom naselju, a vikendica sa bazenom ili stan na moru se podrazumijevaju.

VOZNI PARK

Posjedujete nov automobil u vrijednosti trosobnog stana, preferirate bijele ili crne džipove, koji su uvijek besprijekorno oprani i ispolirani. Obožavate da se svakodnevno vozite po gradu i prođete bar 30 krugova unaprijed utvrđenom rutom, pored najpoznatijih banjalučkih lokala. Autom se lako penjete po trotoarima i parkirate ispred bašta najposjećenijih kafića, a nije vam strano ni da zauzmete mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom ispred poznatog tržnog centra.

VAŽNO JE BITI VIĐEN NA PRAVIM MJESTIMA

Izlazite na fensi mjesta u gradu i krećete su u probranom društvu. Sunčate se u lokalima u kojima je kafa najskuplja, najčešće u centru grada ili u blizini banjalučkog mosta koji nosi ime po jednom gradu u Italiji. Jedete u elitnim restoranima, a uveče vas u popularnom klubu čeka rezervisan separe i druženje sa vlasnikom istog. Preferirate japansku kuhinju, mada često svratite na meso u poznati banjalučki restoran, koji nosi ime po čuvenoj pjesmi Frenka Sinatre.

UDOMLJUJETE ŽIVOTINJE

Volite kućne ljubimce, a kao modni detalj posjedujete patuljatog psa, pasmine koja je u trendu te sezone. Čivavu ste zamijenili mopsom, a mopsa pomerijancem, poznatijim kao pas boo.

PAZITE NA DETALJE

Kao neizostavan detalj na ruci nosite skupocjen sat koji ste kupili kod poznatog banjalučkog sajdžije ili u Monte Karlu u pauzi teniskog meča, a čija cijena je ravna 5-ogodišnjoj zaradi radnika u fabrici obuće.

KUPUJETE GARDEROBU OD PRIRODNIH MATERIJALA

Ako ste muškarac na vašoj odjeći upečatljiv je znak neke od životinja (krokodil, konjić i sl.). Ako ste žensko odjeću kupujete isključivo u butiku koji nosi ime po egzotičnoj voćki ili po ćerki najpoznatije folk dive sa ovdašnjih prostora ili, pak, žene najpoznatijeg svjetskog tenisera iz Srbije.

Obuću kupujete u butiku koji nosi ime po grčkom bogu muzike i u kojem su cijene izražene u četvorocifrenom iznosu. Šopingujete isključivo kada stigne nova kolekcija u grad. Nikada, ali baš nikada ne ulazite u butike kada su sniženja i rasprodaje, jer to šteti vašem ugledu i šalje lošu poruku o vama ostalim pripadnicima visoke klase.

VODITE RAČUNA O SVOM ZDRAVLJU

Zdravlje vam je veoma bitno, a kako biste ostali u formi unajmili ste poznatog banjalučkog fitnes gurua, koji ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama. Ukoliko morate da idete na neki zdravstveni pregled to radite isključivo po elitnim banjalučkim klinikama, kako se ne biste gurali sa sirotinjom po skučenim i prljavim hodnicima državnih ustanova. Ni posjete poznatom banjalučkom estetskom hirurgu nisu vam strane, pa ste kao pravi predstavnik banjalučkog jet-seta imali nekoliko estetskih korekcija.

ULAŽETE U BUDUĆNOST

Ukoliko imate dijete, ono ide u neki od elitnih banjalučkih vrtića ili privatnu osnovnu školu. Za 5. rođendan kupili ste mu posljednji model telefona sa znakom jabuke, kako ne bi dobilo komplekse od ostale djece. Od sportova najčešće trenira tenis, te ide na časove kod privatnog trenera, iako bi radije ostalo kući da igra igrice na telefonu.

STVARATE LIJEPE USPOMENE

Ljetujete i zimujete na egzotičnim mjestima, poznatim jer ih posjećuju domaće folk zvijezde, a nerijetko skoknete i do Crne Gore jer su tamo kupaju uglavnom svi sa kojima se družite. Od društvenih mreža preferirate Instagram i obožavate da kačite fotografije uz hastage #crknisirotinjo #zavidimi #vidimekakomijelijepo #nemastiparazato #kotijekrivstonisinamommjestu. Vaše objave imaju minium 1000 lajkova i 500 komentara, a često vam komentare ostavljaju VIP ličnosti i starlete.

Vaš rezultat:

Ako ste se prepoznali u svih 10 nabrojanih stavki, vi ste ogledni primjerak visoke klase, nalazite se na vrhu društvene hijerarhije po materijalnom bogatstvu i autentični ste pripadnik otmenog gradskog svijeta.

Ako imate između 6 i 8 nabrojanih stavki, na granici ste visokog staleža i na pravom putu da steknete ugled, budete prihavaćeni u ovim uskim društvenim krugovima i postanete pripradnik banjalučkog jet-seta.

Ako nemate niti jedan od ovih, niti posjedujte ijednu stvar sa liste, pomirite se da pripadate najnižem sloju društva, da ste dijete radničke klase i predmet podsmijeha u očima gore nabrojnih.

Preuzeto sa 50 nijansi pive

Tagovi: