Napadači na Bogdana Rakića pred licem pravde

U Osnovnom sudu u Tesliću sutra će početi suđenje Arminu Jašareviću (24) i Branku Juriću (23) iz Teslića optuženima za zlostavljanje Bogdana Rakića (19) iz tog grada, potvrđeno je u sudu.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju Jašarevića i Jurića tereti za krivična djela zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje, te za nanošenje teških tjelesnih povreda.

U optužnici se navodi da su njih dvojica 1. novembra prošle godine odvezli Rakića na planinu Borju automobilom “fijat punto”, kojim je upravljao S. A. Tokom vožnje pitali su Rakića
“zašto si nas drukao policiji”, a onda su ga makadamskim putem odveli na kilometar od motela Hajdučke vode. Vozaču S. A. naredili su da se zaustavi i zaprijetili mu da ne smije izlaziti iz vozila, jer će mu se desiti isto što i Rakiću.

“Što si nas drukao policiji?”

– Oštećenog su izveli iz vozila i počeli da ga ispituju. “Što si nas drukao policiji? Što si nas izdao? Družimo se više od godinu dana, a ti nas prijavljuješ i zabijaš nam nož u leđa. Zbog tebe ćemo odgovarati na sudu i robijati pet godina“. Rakić je odgovorio: “Da spasim sebe, jer sam ucjenjen za krivična djela koja sam počinio”. Nakon toga dobio je udarac nogom u grudi, usljed čega se prevnuo unazad nekoliko metara – navodi se u optužnici.

Optuženi su potom naredili Rakiću da dođe do njih, što je on i učinio, a onda su nastavili da ga tuku rukama i nogama po cijelom tijelu. Poslije serije udaraca naredili su mu da klekne na

koljena, a onda su mu rekli: “Sada ćemo te ošišati da ličiš na čovjeka“.

U optužnici se navodi da ih je Rakić molio da to ne rade, jer od šeste godine nosi dugu kosu, ali se optuženi na to nisu osvrtali.

Šišali ga i tjerali da pije urin

– Makazama mu su naizmjenično sjekli kosu, bradu i lijevu trepavicu na oku. Potom su mu naredili da ustane, podigne ruke i da “bere jabuke”, nakon čega su ga tukli po grudnom košu i rebrima. Poslije batinanja naredili su mu da se skine go i kada je to učinio krenuli su da ga ismijavaju. Rakić je pokušao da pobjegne, ali su ga sustigli poslije 15 metara i držeći ga za vrat vratili ga do vozila – navodi se u optužnici.

Batinanje se nastavilo i optuženi su Rakića naterali da trči dvadesetak metara i da se pritom baca na tlo. Nakon toga su mu rekli da se obuče, ali je gaćama morao da obriše krv iz nosa i usta. Zlostavljanju tu nije bio kraj jer su iz vozila izvadili sajlu kojom su ga vezali za drvo. Kada se Rakić požalio da ne može da diše odvezali su ga, a onda su ga naterali da se unazad baci niz liticu u šumi, usljed čega se otkotrljao 10-15 metara.

Četvoronoške se vratio uzdbro i kada se popeo pitali su ga da li je žedan. Nakon potvrdnog odgovora optuženi su iz vozila izvadili bocu od soka u koju su urinirali, a potom ga naterali da to pije uz riječi: “Žedan si? Evo pij!”. Usljedila je nova serija udaraca, nakon čega su ga vratili u vozilo i odvezli ga do diskoteke “XL” u Tesliću gdje su ga izbacili na pločniku.

Prema optužnici u toku vožnje prijetili su vozaču S. A. da nikome ne smije da zucne o tome što se dogodilo, uz prijetnje da će ga uprotivnom ubiti. I Rakića su ponovo pitali: “Zašto si nam štimao da padnemo zbog dilanja droge?“. On je odgovorio: “Morao sam priznati i reći policiji da spasim sebe”. (srpskakafe)

Tagovi: