Novog pravobranioca ispituju o prodaji zemljišta

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova RS vode istragu oko malverzacija prilikom prodaje zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci.

Inspektori su proteklih dana iz Pravobranilaštva RS zatražili i dobili ovaj predmet i već su saslušali nekoliko osoba koje su bile uključene u ovaj slučaj, a danas bi izjavu trebao dati i Borislav Jeličić koji je prije nekoliko dana postavljen na funkciju zamjenika pravobranioca RS sa sjedištem u Banjaluci.

Kako nezvanično saznajemo ova istraga će biti sprovedena u okviru predmeta koji se vodi protiv bivšeg zamjenika pravobranioca Mirka Stojčinovića.

Borislav Jeličić potvrdio je za „EuroBlic“ da je dobio poziv od policije i da će danas dati izjavu.

– Izjavu dajem u vezi sa zemljištem poljoprivredne škole i prodajom poslovnog prostora u Ulici Milana Tepića – istakao je Jeličić.

On je dodao da nije tačno da je policija izuzela predmet „Poljoprivredna škola“ iz Pravobranilaštva, već da su ga oni iskopirali i predali njima.

– To je predmet koji je po presudi vraćen i tu ništa nije urađeno. Sud je smatrao da ovlaštenje mora dati isključivo grad Banjaluka i onda je ukinuo sve te radnje i predmet ponovo stavio u pripremno ročište – pojasnio Jeličić.

Prema njegovim riječima i on je jedno vrijeme bio uključen u ovaj predmet.

Zbog zemljišta Poljoprivredne škole došlo je do spora između grada Banjaluka i “Binga”.

Do spora je došlo nakon što je to zemljište, za koje grad tvrdi da je njegovo, prodato ovom trgovačkom lancu. Grad je nakon toga tužio Poljoprivrednu školu, Pericu Repajića iz Laktaša, firmu „Oktan promet“ iz Bijeljine i „Bingo“. „Bingo“ je uzvratio kontratužbom i od grada zahtjevao odštetu od 20 miliona maraka plus kamate.

Odlukom o poravnanju, koju je u ime, ali bez znanja, grada donijelo Pravobranilaštvo kao njihov zakonski zastupnik, grad se odrekao prava na žalbu, a „Bingo“ na traženih 20 miliona KM.

Na pripremnom ročištu po ovim tužbama Osnovni sud u Banjaluci je prihvatio zahtjev Pravobranilaštva RS za poravnanje sa „Bingom“, a presuda je istog dana postala pravosnažna jer su se obje strane odrekle prava na žalbu.

Podsjetimo, Mirko Stojčinović uhapšen je prije skoro mjesec dana, a policija ga je tada osumnjičila da je gradu Banjaluka pričinio štetu od oko 10 miliona maraka u predmetima “Radnički univerzitet” i “Građa”.

Zgradu u Grčkoj ulici u Banjaluci koristilo je preduzeće “Naš dom”, a u njoj se nalazio Radnički univerzitet.

Vrhovni sud RS je 2006. presudio da zgrada i zemljište pripadaju gradu Banjaluka, a ne “Našem domu”, jer kao škola i spomenik kulture nisu mogli biti predmet privatizacije.

Grad je tu imovinu uknjižio kao svoju, ali je uprkos presudi Vrhovnog suda, RUGIP 2015. donijela rješenje po kome je vlasnik sporne nekretnine “Naš dom”. Grad je potom na to rješenje uložio žalbu, koju je RUGIP odbio u februaru, ali Stojčinović kao pravobranilac o tome nije obavijestio grad, čime je propušten rok za pokretanje upravnog spora. Time je “Našem domu” omogućeno da na sebe uknjiži zgradu i zemljište.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je u februaru apelovao na potencijalne kupce da se ne upuštaju u kupovinu zemljišta kod “Banjalučkog velesajma” koje je preduzeće “Građa” ponudilo na prodaju, nakon što ga je, kako tvrdi, Područna jedinica RUGIP protivzakonito upisala u zemljišne knjige kao vlasnika.

Ističe pritvor

Zoran Tanasić advokat Mirka Stojčinović kaže da nije zvanično obaviješten da bi se protiv njegovog branjenika mogla proširiti istraga, ali ističe da je čuo da postoji ta mogućnost.

– Stojčinoviću 3. avgusta ističe pritvor i ako tužilaštvo odluči da traži produženje, moraju to uraditi do kraja ove sedmice – rekao je Tanasić.

(blic.rs)

Tagovi: