Planinski centri otvaraju vrata skijašima

Planinski centri privode kraju pripreme za predstojeću zimsku sezonu, a ljubitelje skijanja koji u Republiku Srpsku i BiH hrle iz svih krajeva svijeta, dočekaće uređene staze čim snijeg zabijeli.

 Iz Olimpijskog centra "Jahorina" ističu da privode kraju uređenje staza, kako bi skijašima obezbijedili odlične uslove i onda kad je na stazama malo snijega.

- Cilj nam je da Jahorinu vratimo na mapu uspješnih evropskih skijaških destinacija. Ozbiljno smo pristupili projektu vještačkog osnježavanja planine, a uređene staze i bezbjedno skijanje na planini privući će i one koji do sada nisu dolazili na ovu olimpijsku planinu - rekli su u OC "Jahorina".

Ističu da je pri kraju uređivanje staza, što  podrazumijeva pripremanje terena, antierozivne radove, trasiranje staza, utabavanje i ravnanje skijaških terena na tvrdoj zemljanoj podlozi kao i proširivanje uskih grla.

Kako bi privukli što više turista na olimpijsku ljepoticu, iz OC "Jahorina" ističu da je u planu rješavanje problema vodosnabdijevanja i izgradnja jezera na vrhu planine koje bi koristili za sistem za vještačko osnježavanje, a ljeti bi bilo dostupno posjetiocima za kupanje i  vožnju pedalinama.

U novom ruhu skijaše će dočekati i Kozara, jer uređenje staza već uveliko traje.

- U toku je pregled starog ski-lifta. Završili smo i svu papirologiju za dobijanje upotrebne dozvole za novi ski-lift za odrasle i jedan za djecu. Vjerujem da će i to biti gotovo prije nego prvi turisti kroče na planinu - rekao je predsjednik skijaškog društva "Ljubijski rudar" Božo Grbić.

Skijaši će ove godine uživati i na Igmanu i Bjelašnici, a u preduzeću "ZOI 84" kažu da je osim proširenja staza, na Bjelašnici u toku i postavljanje šestosjeda i četvorosjeda.

- Ovo će omogućiti brzu vožnju i za kraće vrijeme veći prolaz skijaša na stazama. Osim vertikalnog transporta, sistem osnježavanja daće veliki doprinos produžetku sezone skijanja - istakli su u ovom preduzeću i dodali da ove godine očekuju rekordan broj posjetilaca.

Iako je do početka zimske turističke sezone ostalo još dva i po mjeseca, pojedini planinski krajevi u Srpskoj i BiH zabijeljeli su se prošle sedmice.

Cijene

Predsjednik skijaškog društva "Ljubijski rudar" Božo Grbić ističe da će cijene ski-karata ostati na prošlogodišnjem nivou.

- Dnevni ski-pas je 15, a noćni 13 KM, dok će posjetioci ski-karte za djecu plaćati osam KM. Iznajmljivanje kompletne opreme košta 18 maraka - rekao je Grbić.

Iz OC "Jahorina" kažu da još rade na kreiranju cijena za predstojeću zimsku sezonu.

(GLAS)

Tagovi: