Nerealan skok akcija Rafinerije nafte Brod

Nakon što je polovinom novembra tržišna vrijednost Rafinerije nafte Brod dotakla dno i iznosila tek 1,6 miliona KM, za samo nekoliko dana u decembru vrijednost akcija ovog preduzeća na Banjalučkoj berzi porasla je za čak 69 odsto na 2,36 miliona.

U samo jednom danu, 8. decembra, kupac je uložio 143 KM čime je cijena akcije porasla za čak 77 odsto i iznosila je 0,011 KM. Nakon toga, 15. decembra uloženo je oko 49 KM i cijena je pala za oko devet odsto. Nakon toga varijacije u cijeni su se „smirile“, ali promet nije značajnije prelazio iznos od 2.000 KM.

Razlozi, ističu ekonomisti, mogu biti dvojaki – špekulativni ili je u pitanju interesovanje investitora zbog boljeg poslovanja Rafinerije, što je manje vjerovatno.

Nerealan skok vrijednosti ih je svakako iznenadio pa upozoravaju na opasnost ovog naglog porasta cijene akcije na 0,009 KM. Podsjećaju da su prije desetak godina, u vrijeme velike trgovine akcijama i rasta vrijednosti istih, mnogi izgubili pozamašne sume.

„Povećanje vrijednosti akcija ide uz bolje poslovanje preduzeća. Međutim, uvijek postoje i neki drugi razlozi, na primjer, špekulativni. Ne možemo isto posmatrati ovakvo povećanje vrijednosti na milion KM i na 20 miliona KM. U slučaju Rafinerije nafte Brod rast je ogroman i iznenađen sam. Treba biti obazriv prilikom kupovine akcija jer bi i nagli pad akcionarima uzrokovao gubitke“, ističe za CAPITAL član Udruženja ekonomista „Swot“ Predrag Duduković.

Iako je njena vrijednost porasla za gotovo 800.000 KM, ekonomski analitičar Zoran Pavlović navodi da je potpuni apsurd da Rafinerija na berzi vrijedi tek 2,4 miliona KM.

Ipak, situacija je realna kada se pogleda način na koji se iscrpljuje Rafinerija u Brodu. Ona zapravo ne radi za državu, već za vlasnika“,istakao je Pavlović.

Akcionari i ekonomisti upozoravali

Da je situacija izuzetno loša u brodskim pogonima, nakon što je zabilježena istorijski najniža cijena po akciji od tek 0,0062 KM, polovinom novembra upozorili su i akcionari Rafinerije, koja posluje u sastavu ruske „Optima grupe“. U dopisu koji je u posjedu CAPITAL-a ogorčeno su naveli da cijela Rafinerija vrijedi kao trećina obične benzinske stanice.

U mailovima u koje su akcionari uputili upravi „Optime“, a u koje je naša redakcija imala uvid, još od 20. septembra upozoravali su na izuzetno niske cijene akcija.

„Na koji način mislite obeštetiti male akcionare Rafinerije Brod koji su akcije Rafinerije plaćali i više od dvije KM, a sada su sramotnih 0,011 KM? Molimo za hitan odgovor“, stoji u dopisu tog dana.

Pet dana kasnije uslijedio je i novi dopis u kojem upozoravaju da „cijela Rafinerija Brod vrijedi 2,9 miliona KM, što je vrijednost gradnje jedne benzinske pumpe“.

Investitori prilikom gledanja na takve parametre bježe i ne investiraju u takve zemlje smatrajući da iza toga stoji visoki kriminal“, napomenuli su tada akcionari.

Odgovore nisu dobili, kao ni redakcija CAPITAL-a koja je zatražila komentar uprave na tada drastičan pad cijene akcija i odgovor na pitanje da li je poslovanje Rafinerije dovedeno u pitanje.

Ekonomisti su jasno istakli da je gotovo nemoguće očekivati da situacija u Rafineriji bude bolja.

„Situacija u Rafineriji Brod je već duže relativno teška. Njene obaveze po osnovu neizmirenih poreza i doprinosa su velike i postavlja se pitanje kakve su im obaveze prema dobavljačima. Šta će se desiti – teško je predvidjeti“, ocijenili su i pozvali Vladu RS da se uključi u rješavanje ovog strateški važnog pitanja.

Poreska uprava RS donijela rješenja, Tegeltija poništio

Ministarstvo finansija RS djelimično je poništilo rješenja Poreske uprave RS po kontrolama u Optima grupi, Rafineriji ulja Modriča i „Nestro petrolu“, dok rješenje po žalbi Rafinerije nafte Brod još nije stiglo poreznicima.

„Ministarstvo finansija RS djelimično je poništilo rješenja Poreske uprave RS i vratilo na ponovni postupak. Rješenje za Rafineriju ulja Modriča djelimično je poništeno u dijelu obračuna poreza na lična primanja, rješenje za Optima grupu je djelimično poništeno u dijelu obračuna doprinosa za PIO po osnovu ugovora o djelu, a rješenje za Nestro petrol je poništeno u dijelu koji se odnosi na nepriznavanje troškova poslovanja“, navedeno je u pisanom odgovoru za CAPITAL koji je potpisala direktorica PU RS Zora Vidović, ne navodeći o kolikim iznosima je riječ.

Rafinerija u gubitku od oko 600 miliona KM

Rafinerija nafte Brod ove godine nastavila je da gomila gubitke, a samo u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je minus od 7,5 miliona maraka, nakon čega je akumulirani gubitak preduzeća dostigao 598,4 miliona KM.

Ukupni prihodi Rafinerije u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 61,8 miliona KM, dok su rashodi bili 69,1 miliona KM, podaci su iz polugodišnjeg finansijskog izvještaja Rafinerije nafte Brod.

U odnosu na isti prošlogodišnji period Rafinerija je značajno povećala prihode i smanjila rashode, ali, ipak, nedovoljno da bi ostvarila pozitivan rezultat.

Ukupne obaveze Rafinerije na kraju prvog polugodišta iznosile su 681,2 miliona KM i neznatno su povećane u odnosu na isti prošlogodišnji period. Od ukupnog iznosa obaveza na dugoročne se odnosi 568,6 miliona KM, od čega čak 544,9 miliona KM čine obaveze prema povezanim licima.

Kratkoročne obaveze preduzeća na kraju prvog polugodišta iznosile su 112,6 miliona KM.

Rafinerija je u ovoj godini nastavila da smanjuje broj radnika pa je tako sa 1.002 radnika iz prvog polugodišta 2016. godine ovaj broj sveden na 978.

PIŠE: Žana Gauk, CAPITAL

Tagovi: