Maloljetnici sve češće dižu na noge policiju

Većina djece i maloljetnika koja su bježala od kuće, a za kojima je potraga trajala nekoliko časova, pa čak i nekoliko dana, uglavnom su to radili zbog loše situacije od kuće, loših ocjena, ali i želje da probaju nešto novo u životu ili ono što im je zabranjeno.

U svakom slučaju prijave da je maloljetna osoba otišla od kuće policija postupa istog momenta, ne čekajući ni minuta.

"To su posebno osjetljivi slučajevi. Onog momenta kad stigne prijava, ekipe se odmah šalju na teren, počinju se provjeravati informacije, počevši od razgovora sa roditeljima ili starateljima, prijateljima, školskim drugarima ili nastavnicima. Svaki sekund je važan, a svaka informacija može da pomogne u što bržem pronalasku djeteta", kažu naši sagovornici iz policije.

Nekolilo dana pred kraj prošle godine pripadnici MUP Srednjo-bosanskog kantona bili su na nogama nakon što je prijavljeno da je nestao A. M. (17) iz Bugojna. Nekoliko časova kasnije je nađen u očevoj vikendici.

Sarajevska policija prošle godine imala je nekoliko slučajeva prijave nestanka maloljetnika. Djevojčica A. B. (13) u junu je krenula u školu, ali na nastavu nije otišla, te se nije vratila ni kući u predviđeno vrijeme. Otac je prijavio nestanak, a djevojčica se nakon nekog vremena sama vratila kući i rekla da je bila kod prijateljice. Njena vršnjakinja A. R. iz Sarajeva nađena je nekoliko dana nakon prijave nestanka i to u stanu kod prijateljice.

Slična situacija dogodila se 12. januara kada je policiji prijavljeno da je na području opštine Ilidža nestala djevojčica sa poteškoćama u razvoju. Nakon trodnevne potrage ona je nađena u naselju Dobrinja, gdje se skrivala. Htjela je da ode u Donji Vakuf, ali kako nije imala novca krenula je prema hraniteljskoj porodici na Dobrinji, koja je i prijavila njen nestanak.

Razlozi zašto djeca i maloljetnici odlaze od kuća uvijek postoji i oni su različiti.

To može biti zbog nepodnošenja kućne atmosfere, konflikata, tuge, nemoći ili ako porodica ostaje gluva i njema na djetetove vapaje za pažnjom i brigom.

"Bijeg od kuće može biti pokušaj buđenja ukućana, da registruju dječje nezadovoljstvo i tugu i pokušaj da ukućani refokusiraju pažnju. Razlog može da bude i osjećaj neprihvaćenosti i nepripadnosti porodici. Osjećaj straha i isčekivanje kazne takođe može da dovede do bijega od kuće da bi se kazna izbjegla ili odgodila", kaže psiholog Irena Spasojević iz Psiholoskog savetovališta “Anima mea”.

Jedan od razloga za bijeg od kuće može da bude i ideja djeteta da je odraslo i da tim pokuša to da potvrdi, ali i njihov nizak prag tolerancije na frustraciju i kada imaju želju da rade nešto što roditelji ne bi odobroli poput putovanja, odlaska na koncert ili boravak sa partnerom.

Pomoć medija i internet

U pronalasku nestale osobe mogu pomoći informacije koje se dijele na društvenim mrežama, pod uslovom da korisnici javljaju tačne, a ne lažne podatke. Takođe, i mediji u pronalasku nestalih mnogo doprinose brzim objavljivanjem informacija i fotografije osobe za kojom se traga.

(Euro Blic)

Tagovi: