Prošla godina uništila brojna pčelinja društva

Nepovoljne vremenske prilike sa početka prošle kalendarske godine prepolovile su broj pčelinjih društava u brodskom kraju.

Ipak, Brođani se ne predaju. Vjeruju da će se u ovoj godini stanje koliko – toliko popraviti. Takav slučaj je i kod Luke Šljivića, predsjednika Udruženja pčelara „Vučijak“ iz Broda. Ljubav prema pčelarstvu, ipak, jača je od bilo čega.

"Pčelarstvom se bavim od kada znam za sebe. To je porodična tradicija. Moj spramdeda, pa deda i otac su pčele držali u trnkama, a ja sam počeo 1981. godine", govori Šljivić.

Luka danas živi skoro bez vida i bez jedne ruke, pa mu u pčelinjaku pomaže supruga gdje imaju 25 košnica.

Teško vrijeme za pčelarenje

Čovjek treba da ima dušu i srce, pa da se bavi pčelarstvom, napominje Luka.

"Svjedoci smo strašnih klimatskih promjena i pčelari su prvi na udaru. Teško je danas pčelariti i živjeti od toga. Većina nas time se bavi iz hobija, iz ljubavi. Nije lako, ali preživljavamo. Imamo misiju da pokušamo održati pčelu i pčelarstvo", kaže Šljivić.

Brodski pčelari bi minulu godinu što prije da zaborave jer je, kako kažu, bila katastrofalna.

"Bila i ne ponovila se. Doduše, nije bila za pohvalu ni 2015. godina koja je bila u granicama prosjeka. Prezimljavanje pčela bilo je teško. U našem Udruženju gubici pčelinjih društava su 49 odsto, a na nivou RS i BiH je i do 63 odsto. Nije mnogo bolje ni u okruženju. Na sve to nadovezalo se loše proljeće sa kasnim mrazevima i obilnim kišama. Uništena je medonosna flora, odnosno bagrem i bagremac. Onda je došla suša i 2017. godina donijela je prosječni prinos po košnici od četiri do pet kilograma. To je premalo. Mnogi pčelari su morali prihranjivati pčele da bi ih imali za narednu sezonu", nastavlja Luka Šljivić.

Okupljaju 60 članova

Luka Šljivić je na čelu brodskog udruženja pčelara „Vučijak“ i naglašava da se povezuju sa sebi ravnima u regionu.

"Imamo oko 60 članova, nakoliko žena i četiri počasna člana, naše starije pčelare sa preko 80 godina života. Udruženje funkcioniše 25 godina, imamo svoje organe i prostorije. Organizujemo razna predavanja, odlaske na sajmove i pčelarske manifestacije. Tradicija je kod nas da redovno posjećujemo Savjetovanje pčelara Vojvodine u Novom Sadu. Imamo odličnu saradnju sa najeminentnijim predavačima u zemlji i u inostranstvu", rekao je Šljivić.

Inače, Udruženje „Vučijak“ iz Broda imalo je oko 5.000 košnica, nastupili su problemi, pa Udruženje danas broji 2.900 pčelinjih društava.

Glas Regije

Tagovi: