Osnovna škola u Brodu od sada će biti toplija

Osnovna škola ''Sveti Sava'' u Brodu u nastavak školske godine ulazi spremno. Obezbijeđena je peć za grijanje na pelet od 350 kilovata, a sredstva je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ovu školu, koja je ovorena prije 34 godine, broji 832 đaka i 92 zaposlena radnika, posjetio je i ministar prosvjete Dane Malešević.

MALESEVIC I JOVICIC U OBILASKU SKOLE

Ministar Dane Malešević izrazio je zadovoljstvo što je problem grijanja brodske obrazovne ustanove napokon riješen. Nakon završetka projekta energetske efikasnosti, preostaje još sanacija krovne konstrukcije škole.

"Imali smo u ovoj školi velike probleme oko grijanja, zima je bila mnogo oštrija. Rađeno je utopljavanje škole sa radijatorima. Sada smo išli na obezbjeđenje kotla na pelet. Ministarstvo je finansiralo, a opština obavila pripremne radove. Još ćemo uraditi sanaciju dijela krova i škola će tada imati sve potrebne uslove za normalan rad. Sve drugo je u i oko škole za svaku pohvalu", rekao je Malešević.

Gojković: Sada će biti sve lakše

Direktor OŠ “Sveti Sava“ Brane Gojković rekao je da je peć koju su dobili snage 350 kilovata.

"Trebaće oko 40 do 50 tona peleta godišnje. U novcima to je mnogo veća ušteda nego što smo do sada imali. Sada ćemo imati normalne uslove za rad i ekonomsko poslovanje škole", kaže Gojković.

Puna podrška lokalne zajednice

Adaptaciju prostorije za ugradnju peći na pelet finansirala je opština Brod. Prvi čovjek ove loklane zajednice Ilija Jovičić dao je punu podršku rješavanju pitanja grijanja pomenute škole.

MALESEVIC KOD JOVICICA

"Brod je imao veliki problem sa ovom školom, sada je i to riješeno. Mi smo učestvovali u građevinskim radovima, u pripremi prostora za postavljanje peći", pohvalio se Jovičić.

Načelnik Broda istakao je da je uz podršku Vlade RS urađeno mnogo u ovoj lokalnoj zajednici u oblasti obrazovanja.

"Prošle godine urađeno je mnogo u brodskom školstvu. U Srednjoj školi ’Nikola Tesla’ urađen je krov na radioničom prostoru, obezbijeđen je alat, uređana je energetska efikasnost u ovoj školi od oko 800 hiljada maraka. Mijenjaćemo ovih dana stolariju u školi u Liješću, mijenjati krov na jednoj staroj školi. Mnogo je vode proteklo Savom dok je ovako nešto ostvareno i zato smo zahvalni Vladi RS", dodao je Ilija Jovičić.

Ovim činom se u OŠ “Sveti Sava“ završava projekat energetske efikasnosti. Nešto ranije, škola je dobila novu stolariju, te izolaciju zidova. Još je čeka rekonstrukcija krova, pa će biti kao nova. Na radost svih Brođana.

Glas Regije

Tagovi: