Govedarica: Radije bih bio predsjednik Srpske

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas u Banjaluci da bi radije bio predsjednik Republike Srpske, nego srpski član Predsjedništva BiH, ali da će o svemu odlučiti Glavni odbor stranke.

"Na poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH trebalo bi da bude neko ko je u ovom trenutku iskusniji od mene", rekao je Govedarica novinarima i naveo da bi, ukoliko bi postao predsjednik Srpske, podnio ostavku na funkciju predsjednika SDS-a.

Ukoliko Glavni odbor SDS-a odluči da ide sa njegovom kandidaturom, Govedarica je istakao da želi da pobijedi na izborima i da bude predsjednik svih građana.

On je naveo da su, uz njega, poznata imena kandidata SDS-a za najviše funkcije /Mićo Mićić, Mirko Šarović/ i da oni koji misle da će biti nekih podjela u SDS-u to neće doživjeti.

"U subotu, 24. februara u Banjaluci biće održana sjednica Glavnog odbora SDS-a. Zajedničkim sanagama donijećemo odluku, jer u SDS-u postoji demokratski ambijent, na šta sam ponosan", dodao je Govedarica.

Komentarišući inicijativu poslanika SDP-a Denisa Bećirovića u Predstavničkom domu parlamenta BiH kojom ovaj dom poziva nadležna tijela Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana, izmijene i dopune ustave navedenih kantona s ciljem obezbjeđenja ustavne ravnopravnosti Srba, Govedarica je rekao da je dobro što je inicijativa podržana, ali da je politički tragično što SNSD i Staša Košarac nisu imali osjećaj za Srbe u Federaciji BiH /FBiH/.

On je naveo da je nedopustivo da Srbi u pojedinim kantonima u FBiH nemaju pravo na maternji jezik i ćirilicu, kao i na kulturu i simbole.

"Ovakva politika SNSD-a i HDZ-a BiH nije dobra i trebalo bi odgovoriti na pitanje šta veže ove dvije partije. Potrebeno je da gradimo ravnopravnost svih u ovoj zemlji, ali ne možemo da prihvatimo da je potrebna Hrvatima, a ne i Srbima u FBiH", kaže Govedarica.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je juče inicijativu Denisa Bećirovića iz SDP-a kojom se pozivaju nadležni organi Hercegovačko-neretvanskog, Livanjskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona da najkasnije u roku od 30 dana od dana njenog usvajanja u Predstavničkom domu, izmijene i dopune svoje ustave s ciljem obezbjeđenja ustavne ravnopravnosti Srba.

Inicijativom se traži i da se u ustavima kantona, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i obezbijedi ustavna ravnopravnost srpskog i "bosanskog" jezika, te ćirilice i latinice.

Tagovi: