Eko toplana izbacila preko 90 tona pepela po Banjaluci???

U proteklih nekoliko mjeseci rada Eko toplane, u atmosferu je kroz dimnjake izbačeno preko 90 tona pepela, zajedno sa produktima sagorijevanja.
Ovo se navodi u martovskom tumačenju informacije o radu Eko toplane, koje je sačinio Savez energetičara Republike Srpske, u saradnji sa Udruženjem termotehničara RS.
Pepeo leti zbog požara
Prema njihovim procjenama, od ukupne količine spaljene sječke od cca 15 520 tona, u „eter“ je odletilo 2% mineralnih materija – pepela. Ovo se dogodilo zbog požara, koji je izbio u postrojenjima Eko toplane u drugoj polovini novembra, kada su izgorili vrećasti filteri, koji ni sada nisu u funkciji. Osim toga, sistem nema ugrađene ni multiciklone za odvajanje krupnih čestica.
Nije izvršeno mjerenje otpadnih gasova
Pored pepela, koji prema tvrdnjama energetičara nesmetano pada po Banjaluci, nije izvršeno ni ispitivanje parametara otpadnih gasova, koje je Eko toplana bila dužna obaviti prema zakonskim okvirima o zaštiti vazduha, ograničenju emisije u vazduh iz postrojenja za spaljivanje biomase i Pravilnika o monitoringu emisije zagađujućih materija u vazduh. Kao što znamo, u Banjaluci se zbog problematičnih tenderskih zavrzlama, još od prije početka rada Eko toplane, ne mjeri kvalitet vazduha, tako da građani mogu samo nagađati šta oni i njihova djeca udišu.
Narednih dana odgovori i iz Eko toplane
Tragom ovih informacija energetičara Srpske, pokušali smo njihovu vjerodostojnost provjeriti u, prije nekoliko dana svečano otvorenoj Eko toplani, te od njih dobili čvrsto obećanje da ćemo na ova i brojna pitanja koja interesuju građane, sve odgovore dobiti narednih dana, kada ćemo čitaoce i obavijestiti o istima.
banjaluka.com

Tagovi: