NSRS o Interpelaciji o politici upravljanja javnim preduzećima

Narodna skupština Republike Srpske nastavila je zasjedanje razmatranjem Interpelacije o politici upravljanja javnim preduzećima u Republici Srpskoj, na prijedlog opozicionih poslanika.

Interpelacijom o politici upravljanja javnim preduzećima formulisano je 12 pitanja o poslovanju javnih preduzeća. U ovoj interpelaciji navedeno je da je situacija u javnim preduzećima u Republici Srpskoj lošija nego ikad, te da mnoga od tih preduzeća završavaju u stečaju, nesposobna da izvršavaju osnovne funkcije, kao i da servisiraju tekuće obaveze prema radnicima, Republici Srpskoj i njenim fondovima, i ostalim povjeriocima.

Pod lupom su Željeznice, Elektroprivreda, Šume, Putevi, Pošte Srpske i OC Јahorina.

Za razliku od jučerašnje, uglavnom korektne, rasprave, poslanici su se danas vratili uobičajenim međusobnim optužbama za odgovornost za stanje u javnim preduzećima i stranačko zapošljavanje. Za većinu poslanika najveći problem je izostanak odgovornosti rukovodilaca.

Vladu pitaju i da li su preduzete sve mjere da se spriječi propast Robnih rezervi. Opozicioni poslanici mjere efikasnost rukovodstva navedenih javnih preduzeća. Traže odgovornost onih koji posluju loše.

Šef Kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da javna preduzeća godinama stvaraju sve veće troškove, a manje prihode, da se zapošljavanje vrši bez plana i konkursa, a uprava ne snosi nikakvu odgovornost. Naglasio je da je kod pojedinih preduzeća utvrđena nezakonitost u radu i da imaju višak zaposlenih.

Na postavljena pitanja odgovarali su resorni ministri Petar Đokić, Stevo Mirjanić i Neđo Trninić. Poručili su da je tamo gdje je bilo zapošljavanja, sve urađeno u skladu sa procedurama. Dodali su da je u pojedinim preuzećima broj radnika smanjen, a da nije izostala ni odgovornost uprave.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić izjavio je da je broj zaposlenih u Elektroprivredi povećavan posljednjih godina jer je riječ o značajnom privrednom sistemu koji radi na velikim projektima i kojem su potrebni kvalifikovani i kvalitetni kadrovi. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić rekao je da je od 2013. do prošle godine ukupan prihod Šuma Srpske 943 miliona KM, a rashod 918 miliona, dok je ostvarena dobit 24,5 miliona KM.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić izjavio je da je u planu restrukturisanje preduzeća Pošte Srpske, a da se već radi na restrukturisanju Željeznice Republike Srpske.

Sinoć je završena cjelodnevna rasprava o Interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.

Po okončanju 23. redovne sjednice, trebalo bi da počne nova sjednica Narodne skupštine sa 15 tačaka dnevnog reda.

Poslanici bi trebalo, po hitnom postupku, da razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Na dnevnom redu su i Prijedlog Programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu, Prijedlog zakona o posebnom Registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, te Prijedlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama.

Narodna skupština trebalo bi da razmatra i Nacrt zakona o kulturi, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Fondu za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu Srpske, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađe i Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj za period od 2018. do 2027. godine, te Informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2017. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima Evropske unije, saopšteno je iz NSRS.

RTRS

Tagovi: