Sve više proizvodnih preduzeća traži prekvalifikaciju radnika

U Brodu je sve više proizvodnih preduzeća koja traže prekvalifikaciju radnika. Kažu da teško pronalaze radnike, jer mladi odlaze u zapadne zemlje, a oni koji su ostali uglavnom traže veće plate. U opštini očekuju da će u većini tih preduzeća takozvani minimalac, uskoro biti prošlost.

U Brodu je u posljednja tri mjeseca otvoreno 105 novih radnih mjesta. U Ciglani 70 i "Antunu Paru" 35.

Iz ovih preduzeća poručuju-do radnika teško dolazimo, i svi moraju da se prekvalifikuju.

Tako se i kuvar Miladin Mandić obreo u mašinskoj industriji specijalnih dijelova za mjerne instrumente. Plata, kaže, ne kasni.

"Plata je redovna i zadovoljan sam. Radio sam u jednoj firmi prije ove", rekao je Miladin Mandić, zaposlen u firmi  ''Antun Par''.

Ovo preduzeće od 90 odsto izvoza, u matično preduzeće u Austriji izvozi 50 odsto, 40 odsto za druga inostrana preduzeća i 10 u BiH.

"Planovi su da se proširimo u toku ove godine. Od početka ove smo zaspolili 8 novih radnika, i očekujemo da se taj broj udupla, uglavnom do kraja godine", ističe Bernard Urh, direktor preduzeća "Antun Par" iz Broda.

Cilj lokalne vlasti je da spisak nezasposlenih sa Biroa stalno smanjuje. Tako misle i opozicionari u Skupštini Broda.

Najpovoljniji propisi i gegrafski položaj Broda, glavni su razlozi što je ovdje sve više investicija iz inostranstva.

"Oni su tu prvenstveno zbog dobrog privrednog ambijenta, povoljnih uslova, a ja bih rekao i poučeni dobrom i vrijednom radnom snagom, ali visoke tehnologije traže visokostručne ljude", naglašava Ilija Јovičić, načelnik opštine Brod.

Neka privatna preduzeća su zbog toga najavila veće plate za oko 20 odsto u odnosu na dosadašnje, tvrdi Јovičić.

RTRS

Tagovi: