Dom zdravlja: Provedena obuka za rukovanje analizatorom

U Domu zdravlja Brod, u ponedeljak 2. aprila, izvršeno je podešavanje novog biohemijskog analizatora i provedena obuka laboratorijskog osoblja za rukovanje ovim uređajem.

Obuka je počela od 10.00 časova, a proveli su je predstavnici firme "Broma bel" iz Banjaluke koja je isporučila analizator. 

Po riječima dobavljača analizatora, ovaj uređaj ima mogućnosti dodatne analize natrijuma i kalijuma u krvi, i troši 30% manje reagenasa od starog aparata koji se do sada koristio u Domu zdravlja. Sa novim uređajem, analize se mogu raditi brže – vađenje krvi se radi od 7 do 9 časova, a nalazi mogu biti isti dan od 13.00 časova.

Za hitne potrebe, kako je rečeno, pojedini nalazi moći će biti gotovi i za 30 minuta do sat vremena.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić je u 12.30 časova bio prvi pacijent za analizu krvi na novom uređaju. Rekao je da je zadovoljan što će građani opštine Brod imati kvalitetnu i efikasnu uslugu u svom Domu zdravlja. Napomenuo je da će ovim projektom Dom zdravlja dobiti i računare kao i odgovarajući softverski program za savremen digitalizovan način rada.

Nabavka višekanalnog bio-hemijskog analizatora je dio projekta "Stvaranje uslova za veću efikasnost i kvalitet zdravstvenih usluga na području opštine Brod".

Projekat se sprovodi u okviru Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj u 2017/2018 godini. Sredstva za njegovo funkcionisanje u ovom ciklusu obezbijedili su Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Evropska unija u okviru projekta "Lokalni integrisani razvoj" koji implementira UNDP BiH.

Tagovi: