Ukinut pritvor Alminku Islamoviću optuženom za učešće u zlostavljanju Srba u Brodu

Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane uz prihvatanje ponuđene garancije od 100.000 KM Alminku Islamoviću, optuženom za učešće u nezakonitom zatvaranju, ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila srpske nacionalnosti na području Broda.
Iz Suda BiH saopšteno je da će, prema rješenju donesenom 28. marta, optuženi biti pušten na slobodu nakon ispunjenja uslova, a mjere zabrane obuhvataju zabranu putovanja.

Islamović se nalazio u pritvoru od 27. oktobra 2017. godine.

Sud BiH potvrdio je 26. januara optužnicu u kojoj se navodi da je on u periodu od marta do oktobra 1992. godine za vrijeme oružanog sukoba u BiH, između HVO-a i Vojske Republike Srpske, ne području opštine Brod u svojstvu komandira voda Vojne policije u sklopu 101. brigade HVO-a postupao suprotno pravilima međunarodnog humantarnog prava.

Islamovića optužnica tereti da je učestvovovao u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkanju i paljenju imovine srpskog stanovništva, paljenju i uništavanju kulturnih istorijskih i religijskih spomenika i odvođenje na prinudni rad.

Tagovi: