Akademska slikarka poklanja svoje radove na Trgu Krajine

Sa plemenitom idejom da uljepša svakodnevicu sugrađanima, slikarka Nina Babić najavila je da će u ponedjeljak 23. aprila dijeliti svoje radove prolaznicima na Trgu Krajine.
Želja joj je da približu kulturu građanima koji se “pravdaju” da zbog svakodnevnih obaveza nemaju vremena za umjetnost.
Razmišljajući dugo o kulturi, našoj kulturnoj sceni, o umjetnosti, ljudima kojima predstavljamo tu umjetnost, kulturnim institucijama, o tome šta mi umjetnici radimo da približimo umjetnost široj populaciji, edukaciji mlađih generacija, o razvijanju kulturne svijesti, zaključila sam da ako mi nećemo uraditi nešto po tom pitanju, neće niko umjesto nas. Zato sam odlučila da opus svog stvaralaštva u posljednjih 15 godina, svoja iskustva, promišljanja, uspomene koje sam prenosila na crtež, izložim javno i podijelim, odnosno poklonim slučajnim prolaznicima rekla je Babićeva.
Ova slikarka u opusu ima oko hiljadu radova, apstraktnih crteža, a spremna je da razdijeli najmanje 300 svojih djela. Nina Babić se nada da će od 11 do 16 časova vidjeti veliki broj ljudi koji će doći po svoj crtež. Umjetnost je tu među nama, poručuje ona, trebamo je prihvatiti i njegovati, jer “umjetnost hrani našu dušu, a to je najbitnije”.
Cilj je da slučajnom prolazniku koji taj dan proživljava svoju ustaljenu svakodnevnicu, razmišljajuci o obavezama, žureći na neke destinacije, uzmem minut vremena, minut koji će on posvetiti razmišljanju o umjetničkom djelu koje je dobio na poklon, minut u kojem će promišljati o umjetnosti, možda i kasnije podijeliti svoje iskustvo sa bližnjima i razmjenjivati mišljenja o umjetnosti. Nadajući se da će ovaj čin podstaknuti ljude koji nemaju vrijeme i naviku da odlaze na kulturna dešavanja, da odvedu svoju djecu, svoje prijatelje na izložbe, u pozorište, na koncerte … da otkrivaju nove stvari i stvaraju nova iskustva zaključila je Babićeva.
Mada su joj prijatelji poručili da „umjetnost nije džaba“ i zapitali se gdje će radovi u koje je uložila veliki trud na kraju završiti, Babićeva je poručila da ipak preuzima taj rizik.
Jako mi je teško, gledala sam svoja djela, to su sve kvalitetni radovi koji su prošli izložbe, komisije, a sa ovim činom ja poklanjam dio sebe u nepovrat i naravno da razmišljam da li to vrijedi. Cijenim itekako svoj i tuđi rad, ali ovdje nije poenta novca, ni to da li je umjetnost besplatna. Jedino očekujem da će neko ko uzme moj crtež, doći taj dan kući i umjesto, uobičejenog „Nisam platio račune“, sa porodicom razgovarati o umjetnosti i možda zajedno otići na izložbu rekla je ona i poručila ljudima da nisu samo oni začuđeni, već da će se i ona ovim činom suočiti sa nečim nepoznatim do sada.
Umjetnost mijenja stvari
Možda je moje razmišljanje naivno, ali iskreno vjerujem da umjetnost može promijeniti stvari. Istina je da narod nažalost nema dodira sa umjetnošću, nema naviku odlaska na dešavanja, a suština je da ih zainteresujem za kulturu, da sami postave neka pitanja – rekla je Nina Babić.
Srpskainfo

Tagovi: