Raj na obali Jadranskog mora koji turisti još nisu otkrili

Istorijski gradovi, vrhunska gastronomska ponuda i obilje znamenitosti, čine ovu regiju jednom od najposjećenijih dijelova u Italiji.

Iako je u blizini popularne Toskane, u gradove regije Emilija-Romanje posjetioci dođu usput. Međutim, ovaj dio Italije nudi toliko toga za istraživanje.

Regija se smjestila prvi vrhu italijanske "čizme”, a proteže se od Jadranskog mora na jugu, pa gotovo do Ligurskog na sjeveru. Ovdje su uloge na neki način zamijenjene, pa tako na severom dominiraju farme i ravnice, dok je jug brežuljkast.
Na mnogim od tih farmi proizvedena su gastronomska čuda, uključujući slavnu šunku iz Parme (pršut) i parmezan (Parmiggiano Reggiano). Naravno, ovdje je i poznata mortadela iz Bolonje, jednako kao i lazanje i slavni umak.
Ipak, nije samo hrana ono u čemu se može uživati u Emiliji-Romanjii. Umjetnost je takođe zastupljena, od ranohršćanskih mozaika, srednjevjekovnih dvoraca, pa sve do renesansnih palata.
Ništa se ne ističe toliko kao mozaici u Raveni iz vizantijskog vremena. Datiraju iz 4. do 6. veka i pokazuju moć Ravene koja je nekad bila centar Zapadnog rimskog carstva. Mozaici se nalaze na pet mjesta u središtu grada, a plaćanjem karte od 9,5 evra možete ih obići sve. U Raveni možete posjetiti i grob velikog Dantea.
U blizini Ravene smjestio se drugi grad vredan posjete, Ferara. Emilija-Romanja dom je mnogih lijepih crkava, a najposebnija je vjerovatno katedrala iz 12. vijeka u Modeni. Ovdje se isplati popeti i na 87 metara visoki zvonik i uživati u pogledu na grad, piše punkyefr.hr
Neki od najpoznatijih specijaliteta su culatello (vrsta pršuta iz Parme), tortellini i cotechino (velike kobasice od svinjetine).
U ovoj regiji nećete imati problema s pronalaženjem dobre hrane. Za one koji vole automobilsku industriju, biti ovde je bajkovito.

Tagovi: