Agencija za bankarstvo RS kupila zgradu

Agencija za bankarstvo Republike Srpske, nakon dugogodišnje potrage, konačno je za oko pet miliona maraka kupila poslovnu zgradu koja se gradi u blizini Vlade RS, otkriva portal CAPITAL.  

Na drugi javni poziv Agencije za kupovinu zgrade lani je stigla samo jedna ponuda, i to od firme „Velehem-S“ iz Laktaša, a iz Agencije su tada rekli da će pregovarati o cijeni i uslovima kupovine. Pregovori su očigledno bili uspješni pa je zaključen Ugovor o prodaji nepokretnosti.

Agencija je od početka krila koliko je spremna da plati prostor u kojem će joj biti novo sjedište, ali je iz izvještaja o njenom radu za prošlu godinu, koji će uskoro razmatrati poslanici Narodne skupštine RS, vidljivo da će ih nove kancelarije koštati pet miliona.

Obrazlažući stanje stalne imovine, Agencija je u izvještaju navela da posjeduje nekretnine i opremu u iznosu od 7,8 miliona KM, od čega se na „građevinski objekat u pripremi – osnovni ugovor“ odnosi 4.980.000 KM.

Agencija će pomenuti objekat finasirati od vlastitih sredstava.

„Po isteku dijela ugovora o oročavanju depozita nije vršeno reoročenje kod banaka, radi finansiranja građevinskog objekta u pripremi. Gotovina, u iznosu od 7.589.964 KM, predstavlja raspoloživa sredstva Agencije u blagajni i na računima kod banaka. Do povećanja gotovine došlo je zbog dospijeća ugovora o oročenju gdje nisu vršena reoročavanja zbog očekivanog odliva novčanih sredstava u narednoj godini radi završetka i isplate građevinskog objekta u pripremi“, naveli su u Agenciji.

Prvi javni poziv za kupovinu zgrade Agencija za bankarstvo raspisala je u septembru prošle godine, a jedina ponuda koju je dostavilo građevinsko preduzeće „Krajina“ je odbijena.

Agencija je javnim pozivom tražila da kupi novoizgrađenu ili poslovnu zgradu u izgradnji, koja sa svih strana ima slobodan prostor sopstvene parcele ili javne površine, sadrži 2.500 do 2.800 metara kvadratnih poslovnog prostora unutar zgrade i sopstveni parking prostor u površini od 400 do 500 kvadratnih metara te je udaljena do jednog kilometra od sadašnjeg sjedišta Agencije.

Kapital Agencije iznosi 27 miliona KM

Kapital Agencije za bankarstvo RS iznosi 27,1 miliona KM, od čega se 5,2 miliona odnosi na početni kapital za rad Agencije, dok posebne rezerve iznose skoro 22 miliona i predstavljaju zaradu Agencije od osnivanja 1998. godine do kraja 2019.

Agencija za bankarstvo RS imala je u prošloj godini prihode od 6,6 miliona, a rashode od 4,8 miliona, te je zaradila skoro 1,8 miliona KM, što je više nego godinu ranije kada joj je dobit iznosila 1,5 miliona KM.

Najviše je  prihodovala od obračunatih naknada bankama, i to šest miliona. Ovi prihodi predstavljaju osnovni izvor finansiranja Agencije.