Anja Šimpraga o "Oluji" u hrvatskom Saboru: Pred vama je djevojčica iz kolone (VIDEO)

Anja Šimpraga, poslanik SDSS-a, u Hrvatskom saboru je ispričala svoje sjećanje na akciju "Oluja". Ona je imala osam godina kad je s porodicom izbegla u Srbiju.

"Ovih dana svi pričaju o 'Oluji'. Bez obzira na to koliko o tome doista znaju, jesu li proživjeli te ratne strahote ili su ih samo posmatrali. Bez obzira na to iz kojeg su ih ugla doživjeli", počela je Šimpraga, prenosi Index.hr.

"Svake godine u ovo vrijeme, dijete progovara u meni. Sjećanje jedne djevojčice iz kolone. Tog 4. avgusta 1995. imala sam tačno osam godina. Najednom i nebo je promijenilo boju. Sparina je otežavala disanje, nije slutilo na dobro", prepričavala je Šimpraga sjećanje na taj dan.

"Posljednje komadiće hljeba podijelila sam s rodbinom"

"S ruksakom kupljenim za drugi razred osnovne škole bila sam spremna za put, put koji nije imao ime, put koji je vodio ko zna gdje. Od Knina, do Petrovačke ceste, preko Banjaluke, a otuda bez stajanja prema Srbiji. Posljednje komadiće hljeba podijelila sam s rodbinom. Moja ga je baka pekla, a taj miris me je pratio", rekla je poslanik SDSS-a.

"Na granici Srbije htjeli su nas poslati u Niš. Molili smo ih da nas puste u Beograd, tamo smo imali dalju rodbinu. Ne znam, možda su dječje suze presudile. Pustili su nas do Novog Beograda. Tada sam odrasla. Za tu jednu noć", rekla je Šimpraga.

Želja za rodnim krajem bila je, kaže, jača pa su se u Knin vratili 1999. godine.

"Na svoj kamen, pored svoje rijeke, među svoje ljude", kazala je.

"Djevojčica iz kolone stoji pred vama"

"Znala sam da su i moji vršnjaci Hrvati prošli patnju, strah i morali ići putem gdje nije bio njihov dom. Ali sam isto tako znala da će ta ista djeca s jedne i druge strane jednom sjesti za isti sto i dogovoriti da se više nijednom djetetu ne ukrade djetinjstvo, pravo na sreću. Mali čovjek uvijek bude taj koji pati, kojeg se ništa ne pita. Gledajući svog oca i majku, njihove žuljevite i hrapave ruke, koje su danonoćno radile u polju kako bi svoju djecu izveli na pravi put znala sam da je puno važnije biti čovjek nego samo Hrvat ili samo Srbin", rekla je Šimpraga.

"Djevojčica prošlost nije zaboravila. Učila je iz nje, ali budućnost joj je bila važnija i svima nama treba biti. Danas, 25 godina poslije, ova djevojčica iz kolone stoji pred vama. Imam samo jednu želju - gradimo društvo slobode, gradimo zajedničku budućnost", poručila je Šimpraga i dobila aplauz.

Nakon izlaganja, javila se Karolina Vidović Krišto i napala Anju.

"U Hrvatskoj i u Hrvatskom saboru službeni jezik je hrvatski. Nije tačno nego točno, nije 4. august nego 4. kolovoza", rekla je Vidović Krišto kroz smijeh.