Antonić: Za deset dana znaće se cijena gasa za Srpsku

Pregovori između "Gas-Resa" i "Gasproma" iz Sankt Peterburga o snabdijevanju gasom domaćeg tržišta za 2023. godinu počeće za desetak dana, a u Srpskoj su uvjereni da neće biti nikakvih problema kada je u pitanju isporuka tog energenta od strane ruske kompanije.

Vršilac dužnosti direktora "Gas-Resa" Momčilo Antonić rekao je da trenutno prikupljaju informacije od svojih kupaca o pitanju projekcija koliko će gasa potrošiti u idućoj godini.

- S tim informacijama ići ćemo prema 'Gasprom eksportu'. Pregovori sa ruskom kompanijom trebalo bi da počnu za desetak dana. Nakon tih razgovora imaćemo više informacija kako o isporuci količine gasa, tako i o samoj cijeni energenta - rekao je "Glasu Srpske" Antonić.

U "Gas-Resu" za sada ne očekuju da bude bilo kakvih problema kada je u pitanju snabdijevanje domaćeg tržišta gasom u 2023. godini, ali i vjeruju da će na snazi ostati formula po kojoj se kvartalno obračunava cijena gasa za Srpsku.

- Trebalo bi da bude sve u redu. Srpska i Rusija su prijateljske zemlje. Postoje sabotaže na samom gasovodu, to je jedina neizvjesnost, koju imamo ne samo mi nego čitav region. Dakle, ako gasovod bude funkcionisao cijelom dužinom, biće sve u redu - naveo je Antonić.

Srpska ima dugoročni ugovor sa ruskom kompanijom, koji je potpisan još 2015. godine, i prema tom ugovoru cijena gasa usklađuje se kvartalno sa kretanjem cijena naftnih derivata na berzi.

- Cijena gasa za Srpsku utvrđuje se kvartalno prema naftnoj formuli svakog prvog na početku kvartala za iduća tri mjeseca. Ako cijena naftnih derivata pada, i gas pojeftinjuje, a ako nafta poskupljuje, ista situacija je i sa gasom - pojasnili su ranije u "Gas-Resu".

Na bazi te formule cijena gasa za posljednji kvartal ove godine viša je za 5,04 odsto u odnosu na treće tromjesečje. "Gasprom" snabdijeva gasom i tržište Federacije BiH, a u tom entitetu gas je u četvrtom kvartalu poskupio za 9,7 odsto.

Republika Srpska se gasom snabdijeva preko "Balkanskog", odnosno "Turskog toka" koji ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske, te preko Zaječara ulazi u Srbiju, odakle jedan krak ide ka BiH.

nezavisne.com

Tagovi: