Banjalučanin pokreće televiziju u Njemačkoj

Vlasnik kompanije za obezbjeđenje „VDH“ Dalibor Višić iz Piskavice kod Banjaluke, osnovao je „Televiziju srpske dijaspore - TSD“ sa sjedištem u Minhenu, koja će od 1. februara naredne godine početi emitovati program.

U redakciji angažovani su poznati novinari i voditelji iz Republike Srpske.

Među njima su: Vladan Božić, nekadašnji voditelj i sportski novinar BN televizije, te Goran Gajić, voditelj Dnevnika BN TV, kamerman RTRS-a Siniša Ćejić i novinarka Selena Močević Bezbradica. Na televiziju dijaspore prešao je i BN-ov dopisnik iz Minhena Vlastimir Vidić, diplomirani politikolog i dugogodišnji novinar, rodom iz Prnjavora.

U timu je i Banjalučanin Hadži Goran Kavržić, koji 19 godina živi u Minhenu, a javnosti Republike Srpske se predstavio prošle godine, kada je bio kandidat na listi Pokreta Uspješna Srpska dr Zlatka Maksimovića  za Narodnu skupštinu RS.

Glavni urednik je Rade Radovanović.

PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA

Vladan Božić za portal MojaBanjaluka.info kaže da je od proljeća čekao prelazak u novu redakciju, a ukazala mu se životna prilika koju „zgrabiš i nogama i rukama“.

- Zacrtao sam sebi cilj da odem u Njemačku i, da to nije bilo ovako, otišao bih da čistim go*na, iz jednog prostog razloga – jer u BiH ne može da se živi, ako radiš pošteno - kaže Božić.

Dodaje da je u RS radio non-stop, dva posla, bez slobodnog dana, ali ipak nije mogao pristojno da živi.

- Cilj mi je da izvučem i djecu iz ovog našeg mulja. Već uče njemački i dovešću ih kod sebe čim stanem na noge - kaže Božić.

O plati nije htio da govori, osim da se evri ne beru na grani, ali da se od zarade može sasvim pristojno živjet. Što je najvažnije, posao se radi bez stresa.

- Televizija će se baviti kulurom, udruženjima u dijaspori, uspješnim sportistima, a politikom minimalno i to objektivno, bez prljavih prepucavanja - rekao je Božić.

Program će činiti i teme – problemi ljudi iz dijaspore, nastojeće se da im pomognu u snalaženju i integraciji i obavještavaće ih o dešavanjima koja se tiču njih samih.

PRAVA SRPSKA, NEZAVISNA TELEVIZIJA

Osnivač, Dalibor Višić, kaže da će im internet i kablovska televizija omogućiti da se program Televizije srpske dijaspore iz Minhena vidi u cijelom svijetu, te da planira otvoriti redakcije u Velikoj Britaniji, SAD i Australiji.

Foto: Moj Kotor Varoš, Dalibor Višić i Baja Mali Knindža

- Iseljenici prate programe nacionalnih televizija iz EX YU koji su sve samo ne nezavisni mediji i djeluju pod velikim uticajem vlasti. Uglavnom se bave sopstvenom promocijom ili unižavanjem neistomišljenika sa veoma malim udjelom kulturnog i obrazovnog programa. Tako je nastala ideja da se osnuje jedna prava, nezavisna srpska televizija u Njemačkoj koja će se obraćati direktno dijaspori i baviti se promocijom tradicije, srpske kulture, privrednih i turističkih potencijala Srbije i ostalih zemalja bivše Jugoslavije - ovim riječima se na zvaničnoj internet stranici televizije predstavlja njeno rukovodstvo.

Televizija srpske dijaspore počeće prvo na internetu, a potom na kablovskom sistemu. U prvu fazu izgradnje televizije troškovi će da narastu do pola miliona evra, pisali su mediji. Progam će se emitovati na srpskom i njemačkom jeziku, sa reportažama i vijestima iz svih srpskih zemalja i rasijanja, kulturnim programom o jeziku, književnosti i umjetnosti, o srpskim organizacijama i ljudima u Njemačkoj, o srpskim sportistima.

SRBIN ČUVA INSTITUCIJE BAVARSKE

Vlasnik televizije, Dalibor Višić sa sinom vodi kompaniju VDH koja se bavi poslovima bezbednosti i obezbeđivanja širom Njemačke. Povjereno im je čuvanje institucija Vlade Bavarske, mnogih banaka i muzeja, izbjegličkih kampova i stambenih zgrada u kojima imaju svoje domare.

Ima svoju Pilotsku helikoptersku školu u Banjaluci i prvi helikopterski taksi Republike Srpske.

Višić je počeo kao automehaničar. Zanat je završio u Audiu, pa odatle prešao u BMW, gdje je jedno vrijeme bio probni vozač automobila. Nakon 13 godina napušta i ovu firmu i pokreće samostalni posao obezbjeđenja ljudi, imovine i objekata.

Željka Javorac