Bitno je koga biramo: Kvalitet mora da pobijedi na demokratskim izborima

Lokalne politike direktno utiču na život građana i oni najbolje osjete njihove blagodeti, ali i nedostatke. Problem nastaje zbog toga što se svi problemi  grupišu u malim, a moć u velikim sredinama, a kvalitet života građana zavisi od toga koliko je lokalna vlast dobra sa republičkom.

Ovo je samo jedan od zaključaka konferencije „Kako lokalne politike utiču na Vaš život“ održane u Banjoj Luci, u okviru projekta "Lokalno i odgovorno - Bitno je koga biramo". Konferenciju je, uz pomoć Evropskog fonda za demokratiju, organizovalo Udruženje za promotivnu podršku, informisanje i edukaciju „PROMO TIM“.

KAKO SU TROŠENE NARODNE PARE?

Koordinatorica projekta Željka Javorac rekla je da su saradnici na ovom projektu pratili dešavanja u manjim lokalnim sredinama koja do sada nisu privlačila pažnju velikih javnih medija. Predstavili su mlade ljude i njihove izborne programe, dali su prostor ženama na listama, kao i Romima i drugim pripadnicima nacionalnih manjina, poljoprivrednicima, visokoobrazovanim ljudima, osobama sa invaliditetom. Svi su predstavili svoje političke programe kojima bi unaprijedili život svojih sugrađana.

„Ekonomski stručnjak analizirao je budžete lokalnih zajednica u izbornoj godini i uporedio ih je sa prethodnom godinom kada se nismo pripremali za izbore. Na osnovu tih analiza naši novinari su napisali tekstove i razjasnili kako se troši javni novac koji je, zapravo, novac građana“, kazala je Javorac.

Analize budžeta su pokazale da je tadašnja vlast u Modriči sa SNSD-om na čelu, u izbornoj 2020. godini, izdvajanja za javne nabavke u oblasti radova predvidjela na nivou od 692% višem nego u 2019. godini.

U budžetu Šamca za 2020. godinu predviđeni su izdaci za nefinansijsku imovinu, a uglavnom su to javne nabavke u oblasti radova, za 620% višem nego u 2019. godini.

Doboj je prošle godine pred izbore, za svega mjesec i po dana, proveo čak 38 postupaka javnih nabavki, dok je u tom istom periodu 2019. godine provedeno svega 14. Ovaj značajan porast broja javnih nabavki Gradske uprave se odnosi na veliki broj infrastrukturnih radova na lokalnim ulicama i putevima, trotoarima, toplovodima, vodovodima u cilju dobijanja glasova pred tada nadolazeće izbore.

Vlada RS je pred izbore najavila pomoć Srpcu i Prnjavoru.

PROBLEMI MALIH LOKALNIH ZAJEDNICA

Načelnik Broda Zoran Vidić (SDS) rekao je na konferenciji da su rafinerija nafte, granični prijelaz i blizina velikog hrvatskog grada najveći aduti ove opštine. On je rekao da na život stanovnika Broda utiču male stvari.

„Suočavamo se sa decentralizacijom problema i centralizacijom moći. Svi problemi se grupišu u malim, a moć u velikim sredinama. Sve se svodi na to koliko je lokalna vlast dobra sa republičkom. Od toga mnogo zavisi. Predlagali smo mnogo stvari koje mogu da olakšaju život stanovnicima manjih opština, kao što su drugačija raspodjela poreza na dobit, poreza na dohodak, PDV-a“, kazao je Vidić.

Dodaje da se sve izmjene zakona i propisa, koje idu na štetu građana, prelivaju na lokalnu vlast, a to se posebno odnosi na socijalna pitanja. Zbog toga lokalni budžeti postaju socijalni i ne mogu biti razvoji.

„Posljedica toga je da od republičkog intervencionizma u lokalnim zajednicama zavisi da li će se sagraditi neki lokalni put, kanalizacija, vodovod ili bilo šta drugo što donosi bolji život građanima“, rekao je Vidić.

Predsjednik SO Čelinac Dejan Kurtinović rekao je da se Čelinac umnogome promijenio nakon katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine. On je dodao da je u Čelincu bilo više kapitalnih projekata tokom 2019, nego tokom prošle izborne godine.

„Načelnik odjeljenja prije pet godina je imao 1.100 KM platu i zbog toga nije bilo mnogo zainteresovanih za te pozicije. Sada je načelnička plata povećana za 400 maraka i malo je lakše. Direktori javnih preduzeća takođe imaju niske plate, a veliku odgovornost“, istakao je Kurtinović.

Kada je riječ o saradnji političkih partija u Čelincu, ističe da je skupštinska većina do sada uvijek podržala prijedloge opozicije koji su imali čvrste argumente. Jedan od prijedloga opozicije koji je usvojio novi skupštinski saziv bio je da se na listu opštinskih stipendista uvrste i studenti sa invaliditetom i teškoćama u razvoju.

„Prijedlog je bio odličan, veoma fino obrazložen i taj amandman je jednoglasno usvojen. Opozicija često ima popularističke prijedloge koji nisu provodivi, pa oni ne budu usvojeni što nema veze sa tim od koga dolaze“, rekao je Kurtinović.

GLAS MANJINA, OSOBA SA INVALIDITETOM...

U okviru projekta predstavljena je, između ostalih, dvadesetogodišnja Elvisa Džafić, Romkinja iz Modriče, kandidatkinja za odbornicu čiji se predizborni program bazirao na kvalitetnijem obrazovanju i integraciji Roma. Elvisa nije osvojila dovoljan broj glasova da uđe u modričku skupštinu, ali je nastavila aktvino raditi na poboljšanju položaja ove nacionalne manjine.

Dušica Lipovac se dvije decenije bori za prava osoba sa invaliditetom. Na prošlim lokalnim izborima bila je kandidatkinja Ujedinjene Srpske za odbornicu u Skupštini Grada Banja Luka. Ona je rekla da svi mogu da učestvuju u politici i da se bore za „bolje sutra“.

„Banja Luka se promoviše kao jedan od najpristupačnijih gradova, ali ta pristupačnost ne može da se zasniva samo na arhitekturi. Osobe sa invaliditetom su pokrenule mnoge inicijative u Banjoj Luci da njihov život bude olakšan“, rekla je Lipovac.

PULS NARODA

Aforističar, pisac i „stara novinarska kuka“ iz Gradiške Boško Grgić kazao je da sve informacije dobija u kafanama i na pijaci. Grgić sjedi, kako kaže, u dvije kafane – u jednoj se okupljaju pripadnici lokalne vlasti, u drugoj opozicionari. Na pijaci mnogo informacija sazna od žena.

„Mladi znaju mnogo da koriste društvene mreže. Pobjeđuje kvalitet i to se najbolje vidi u onim sredinama u kojima se svi znaju i u kojima nema mnogo teških riječi i gdje se dobre ideje brzo prepoznaju i usvajaju“, rekao je Grgić.

Novinarka našeg portala MojaModriča.info, Dajana Ilić, kaže da je stekla utisak da se glasači bude. Njeni sugrađani željno su iščekivali izvještaje o dešavanjima u njihovoj lokalnoj zajednici, komentarisali političke ideje i istupe u predizbornoj kampanji, pitali i tražili da znaju.

„Potpuno je druga dimenzija biti novinar u manjoj sredini. Za Modriču je simptomatično to što je jedan čovjek 16 godina biran za načelničku funkciji, a narod je bio nezadovoljan. Dobro je da su se desile promjene, a mi ćemo nastaviti pratiti kako se stvari odvijaju dalje“, rekla je Ilić.

U okviru projekta iskusni novinari i analitičari su na drugačiji način približili običnom čovjeku stvari koje ga se i te kako tiču, a do sada su prolazile nezapaženo, kao stavka na sajtu opštine. Analizirali su medijske istupe političara i stranaka, te ukazali na dobre i loše poteze, zloupotrebe položaja, „smiješne kampanje“.

MLADI NOVINARI

Dobitnicima nagrada dodijeljene plakete i novčane nagrade (Aleksandar Gluvić i Bojan Trgić)

U okviru projekta „Lokalno i odgovorno – Bitno je koga biramo“ organizovan je i konkurs za najbolju novinarsku priču. Prvu nagradu osvojio je Aleksandar Gluvić za tekst „BiH na demokratskom dnu: Izborne malverzacije i nacionalizam kao politički pečat“, drugu nagradu osvojio je Bojan Trgić za tekst „ATV favorit opština i preduzeća u direktnim javnim nabavkama“, a treće mjesto Miloš Vasiljević za tekst „Gacko: Glasovi u kampanji prikupljani i praznim obećanjima“.