Bošku Grgiću nagrada za „Tri broja na kalendaru“ (VIDEO)

Gradiški novinar, satiričar, aforističar i saradnik našeg portala MojSrbac.info, Boško Grgić dobio je glavnu nagradu na Međunarodnom konkursu za književno priznanje i nagradu „Suze Kozare“ za pjesmu „Tri broja na kalendaru“.

Gostujući u programu Radio Gradiške Boško Grgić je rekao da je tema konkursa bila stradanje Srba kozaračkih opština po svim krajevima Republike Srpske i da je na konkurs pristiglo 30 radova iz Srbije, Crne Gore, Njemačke, Republike Srpske i BiH.

„Teško je bilo pronaći neku temu o Kozari koja do sada nije obrađena i došao sam na temu kojoj nije mnogo pažnje posvećeno a to je da skoro 20 godina nakon Drugog svjetskog rata iz Potkozarja nije bilo mladića stasalog za služenje vojnog roka“, rekao je Grgić i dodao da je to tema koja zaslužuje više pažnje.

Grgić je istakao da su crkveni kalendari  mjesta gdje su se nekada bilježili najvažniji događaji iz života svakog domaćinsta i da predstavljaju svojevrsnu encikopediju stradanja srpskog naroda u ratovima 40- ih i 90- ih godina prošlog vijeka.

On je najavio da će uskoro pred čitaocima naći i njegova knjiga „Prvi par opanaka“, a naredne godine će svjetlost dana ugledati knjiga satire i knjiga klasične poezije.

Uručenje nagrada planirano je 25. jula u Brodu, ako bude dozvolila epidemiološka situacija.

Konkurs je organizovalo Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umetnosti (UEASNU) iz Ljubljane.

 

Gradiska.tv