Predsjedavajući Savjeta ministara BiH posjetio Brod

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija posjetio je opštinu Brod i sa načelnikom opštine razgovarao o graničnom prelazu i mogućnosti izmještanja terminala za kamione na novu lokalciju.

Tegeltija je nakon sastanka rekao da su se on i načelnik Jovičić složili da je krajnje vrijeme da Brođani dobiju novi granični prelaz koji u ovom trenutku dijeli grad na dva dijela i koji će biti adekvatan za svakodnevni obim putnika i robe.

On je podsjetio da je prije 15 godina sve bilo spremno za izgradnju novog graničnog prelaza, čak i donatorska sredstva, ali da su u tom trenutku postojali problemi sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa.

"U međuvremenu, zahvaljujući rukovodstvu opštine Brod i Vlade Republike Srpske, riješeni su ti imovinsko-pravni odnosi i ostalo je na nama da sa nivoa zajedničkih institucija, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, obezbijedimo sredstva da izgradimo novi granični prelaz“, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH u narednom periodu biće rješavan i problem terminala za kamione.

Načelnik opštine Brod, Ilija Jovičić istakao je da je ovo prvi put da Brod ima podršku sa nivoa BiH, prenosi zvanična internet stranica Opštine Brod

"Naši najveći problemi su blokada na granici, sam granični prelaz i carinski terminal, tačnije sve što je vezano za granični prelaz preko kog godišnje pređe između 80.000 i 100.000 teretnih vozila“, rekao je Jovičić i dodao da postojeća saobraćajna i svaka druga infrastruktura ne može to da prati.

"Zahvaljujući razumijevanju Vlade Republike Srpske, izgradnjom obilaznice i dvije kružne raskrsnice, uskoro će doći do rješenja ovog pitanja“, rekao je Jovičić i dodao da se nada da će uz pomoć naših predstavnika u zajedničkim institucijama riješiti i pitanje graničnog prelaza.

Nakon sastanka, Tegeltija i Jovičić posjetili su granični prelaz, a potom i SŠC „Nikola Tesla“ gdje ih je dočekala direktorica škole Dragica Ivanović. Ona je gosta upoznala sa stanjem u školi koja je nedavno renovirana, a trenutno se radi na opremanju kabineta kako bi uslovi u kojima se nastava odvija bili što bolji.

Predsjedavajući Savjeta ministara i član Predsjedništva SNSD, u okviru posjete opštini Brod, obišao je i prostorije stranke gdje se kratko zadržao i razgovorao sa članovima Predsjedništva opštinskog odbora.