U Brodu održano predavanje na temu: Recikliraj - otpad nije smeće

U srijedu 13. oktobra u Brodu je održano predavanje o štetnosti „divljih“ deponija i važnosti recikliranja. Ovo je edukativno-preventivna kampanja „Recikliraj – otpad nije smeće“ u sklopu projekta „Uspostavljanje modela održivog upravljanja otpadom u opštini Brod“.

Predavanju koje je počelo u 14 časova u sali Skupštine opštine su prisustvovali stručna lica i zaposleni u JKP „Komvod“, zaposleni u opštinskom Odjeljenju za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, predstavnici NVO „ARGS“ i građani.

Tokom predavanja prikazan je edukativni video o značaju reciklaže i štetnosti nepravilnog odlaganja i paljenja otpada za zdravlje i životnu sredinu. Video su snimili članovi udruženja „ARGS“ koje je projektni partner. Takođe, prisutnima su objašnjene prednosti odlaganja otpada na za to predviđene deponije, i važnost sklapanja ugovora sa komunalnim preduzećem za odvoz otpada.

Projekat „Uspostavljanje modela održivog upravljanja otpadom u opštini Brod“ vrijedan je 155.715,30 KM, od čega je sufinansiranje opštine Brod 71.394,57 KM, a realizuje se u okviru Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u RS za 2020/2021. godinu za čije su funkcionisanje sredstva obezbijedili Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).“