Čaša zdravlja iz Donjih Koliba: Matični voćni sokovi bez aditiva i konzervansa

Raskošni ukusi sočnih plodova, borovnice, aronije, jabuke i kruške pretaču se u prirodne sokove u uslužnom pogonu za preradu voća i povrća u Donjim Kolibama kod Broda, koji djeluje po modelu socijalnog preduzetništva u okviru Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, udruženja za pomoć održivom povratku koja je nosilac i realizator projekta.

“Što se tiče prerade voća u sokove i njegove kvalitete, mogu reći da su rezultati u ovoj sezoni, koja je počela u avgustu, izvrsni, čemu stremimo od samog početka ove naše preduzetničke ideje. Ideja je nastala nakon jedne posjete Austriji gdje takvih pogona ima gotovo u svakom mjestu i koje posluju po istom principu i uz pomoć države. Naša poslovna ideja prepoznata je i podržana od više međunarodnih donatorskih agencija”, pojašnjava gospodin Pavo Dujak, glavni projektni menadžer u Udruženju.

Prirodno i zdravo za sve generacije

“Istražujući ovu tematiku utvrdili smo tržišni potencijal prirodnih sokova koji se proizvode bez ikakvih dodataka šećera, konzervansa ili aditiva, da ih mogu konzumirati i djeca od najranije životne dobi, pa sve do penzionera. Znači prirodno i zdravo za sve generacije. Pri tom valja imati na umu i drugu vrijednost projektne ideje usmjerenu da se kroz finalizaciju proizvodnje u ovom slučaju voća, odnosno njegovu dodanu vrijednost za bolji plasman na tržištu”, dodaje gospodin Dujak.

Proces prerade počinje pranjem i sortiranjem

U okviru ovog poslovnog angažmana u ponudi je usluga prerade voća i povrća u sokove i za sada se ne radi vlastita proizvodnja niti se vrši otkup voća i povrća, mada je u razradi i takav poslovni plan, za koji se čeka harmonizacija zakona i propisa i okvira u kojem će moći da posluju poslovni subjekti usmjereni na socijalno ili društveno preduzetništvo.

Sam proizvodni proces započinje sortiranjem i pranjem voća, nakon čega se melje i preša, te slijedi postupak punjenja koje započinje strelizacijom boca u koje se postupkom pasterizacije sok puni, te na kraju hlađenjem.

Na liniji kojom raspolažu, u sat vremena proizvede se oko 100 litara soka, a osim već pomenutih sokova za koje postoji veliki interes platažera i porodičnih gazdinstava, oprema je pogodna i za prerađivanje i drugog voća i povrća u matične sokove.

“Svi koji žele prirodne sokove od svoga voća mogu nam ga s povjerenjem dovesti. Ovdje ćemo ga nakon prerade puniti u standardizovane staklene boce sa twist-of čepovima, bilo da ih sami donesu ili ćemo im mi nabaviti po pristupačnoj cijeni. Te boce se mogu višekratko koristiti i idućih sezona, a samo se nabave novi čepovi. Naravno, boce moraju biti čiste i suve. Ništa ne oduzimamo ništa ne dodajemo”, navodi Dujak.

Dujak tvrdi da svi koji se odluče da svoje voće prerade u sok, zasigurno će uživati u vlastitoj čaši zdravlja i u čistom prirodnom daru.

D. M.