Čitulja i vijenac može, ali komemoracija - ne!

Udruženje književnika Republike Srpske nije željelo da organizuje komemoraciju Zdravku Kecmanu koji je preminuo 17. decembra.

Kecman je sahranjen tri dana kasnije, u Usorcima kod Sanskog Mosta, a komemoracije je održana dan kasnije u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Književnica Tanja Stupar Trifunović za portal Mojabanjaluka.info kaže da su komemoraciju Kecmanu organizovali saradnici iz izdavačke kuće „Kuća poezije“, njegovi prijatelji i porodica. Kecman je, dodaje ona, cijeli radni vijek aktivno i višestruko učestovao u kulturnom životu kao pisac, kulturni radnik i višegodišnji sekretar banjalučke podružnice Udruženja književnika RS.

- Ne znam zašto Udruženje književnika Republike Srpske nije našlo za shodno da mu organizuje komemoraciju. Neću da se bavim njihovim međusobnim svađama, interesnim sukobima i novonastalim podjelama u Udruženju, jer sam prije više godina napustila Udruženje upravo zbog loših međuljudskih odnosa i interesnih grupa koje su vlastite interese stavile ispred dobrobiti svih književnika - kazala je Trifunović.

Predsjednik Udruženja književnika RS Predrag Bjelošević kaže da nisu organizovali komemoraciju Kecmanu zato što on nije bio član Udruženja. - Kao nekadašnjem dugogodišnjem sekretaru banjalučke podružnice UKRS dali smo čitulju i kupili smo vijenac. Na komemoraciji je govorio predsjednik banjalučke Podružnice UKRS Miladin Berić - kazao je Bjelošević.

Pjesnikinja Aleksandra Čvorović kaže da je Kecman bio jedan od osnivača Udruženja književnika RS i da je zaslužio da mu upravo ovo Udruženje organizuje komemoraciju.

- Pamtimo li tu njegovu posvećenost poboljšanju položaja pisca? Na žalost, živimo u vremenima gdje bezočni lični interesi i glad za moći ruše temelje dobrobiti književne zajednice, zato su često sabotirali, potkopavali i obezvređivali njegov rad. Svjedoci smo da nijedna podružnica, nijedno udruženje ne funkcionišu ni blizu onoga kako je on vodio poslove, jer znao je da postigne rezultate na sveopšte dobro - kazala je Čvorović.

Zdravko Kecman, pjesnik, pripovjedač, kritičar, esejista i antologičar, preminuo je 17. decembra u Banjoj Luci poslije kraće i teške bolesti. Rođen je 1948. godine. Studije jugoslovenske književnosti i bibliotekarstva završio je u Ljubljani, a živio je i radio u Banjoj Luci.

Autor je više knjiga poezije i proze. Radovi su mu prevođeni na slovenački, engleski, danski, mađarski, poljski i druge strane jezike. Uređivao je časopis „Književnik“ i bio na čelu „Kuće poezije“ pri kojoj je posljednjih šest godina dođeljivao nagradu „Evropski atlas lirike“ i organizovao Međunarodne banjalučke večeri poezije.

G. Dakić