Diplomci neće izgubiti godinu

Studenti koji ove godine završavaju diplomske studije izrazili su bojazan da neće imati vremena da upišu master, jer su ispitni rokovi pomjereni, a sa oba javna univerziteta poručuju da nijedan student koji stekne uslov za upis na postdiplomski studij do kraja oktobra neće biti oštećen.

Do problema na koji ukazuju studenti koji se pripremaju za polaganje posljednjih ispita tokom redovnog studija došlo je zbog epidemije virusa korona. Naime, ispitni rokovi završavaju se krajem oktobra, a kada je planirano da bude završen i prvi upisni rok za drugi ciklus studija, zbog čega pojedini studenti, koji planiraju da godinu očiste u roku, strahuju da bi na master studije mogli krenuti tek iduće godine.

– Ispite koji su mi ostali planiram da položim do završetka posljednjeg roka. Ukoliko ne bih sada uspjela da se upišem na master, to bi značilo da sam izgubila godinu dana čekajući, a to nije opcija – rekla je studentkinja Marija P.

Predsjednik Unije studenata RS Nemanja Babić kaže za “Glas Srpske” da je sasvim logično da i rok za upis na postdiplomske studije bude pomjeren ako su pomjereni svi ostali rokovi.

– Nemoguće je da studentima ne bude obezbijeđen upis na postdiplomski studij. Apsolutno sve je pomjereno, akademska godina počeće 1. novembra, a ne 1. oktobra, kako je to do sada bio slučaj. Ukoliko bude nelogičnosti, tražićemo da se upis na master dozvoli nakon što studenti steknu uslove za upis – poručio je predsjednik Unije studenata RS Nemanja Babić.

Sa oba javna univerziteta u Srpskoj poručuju da će se boriti za svakog studenta i da niko neće biti oštećen.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin kaže za “Glas Srpske” da će konkursna procedura za upis na drugi i treći ciklus studija trajati sve do 30. oktobra dok traje posljednji ispitni rok.

– Svi koji steknu uslove na oktobarskom roku za upis master ili doktorskih studija moći će to blagovremeno da urade – istakao je Gajanin.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kaže da će izaći studentima u susret koliko god to zakon bude dozvoljavao.

– Upis na master studij na našim fakultetima počinje 22. juna i trajaće do 16. oktobra, a prijemni ispit je planiran za 26. oktobar. Fakulteti mogu dozvoliti upis i na drugom i trećem upisnom roku i svi studenti koji budu položili ispite do kraja oktobra neće biti oštećeni i imaće mogućnost da se upišu na master – rekao je Kulić.

Termini

Fakulteti u Srpskoj dužni su da organizuju pet ispitnih rokova u osam termina, koji su podijeljeni kao jedan aprilski, dva u junsko-julskom roku, jedan u avgustu, te po dva u septembru i oktobru.

Rokovi su počeli 1. juna i trajaće do 30. oktobra, a ispite mogu polagati studenti i apsolventi koji studiraju u skladu sa Zakonom o univerzitetu.