Dodik: Nema Srbina kojeg Hag neće osuditi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne postoji Srbin kojeg neće osuditi Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu, pa tako i bivše zvaničnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića koji su osuđeni na po 15 godina zatvora.

- Njihova presuda apsolutno govori da je dužina trajanja izrečene kazne identična činjenici da nisu imali dokaza i da su tražili vremenski prostor da bi 15 godina kazne bilo isto kao njihov boravak u Hagu. To znači da njih dvojica ne mogu da tuže Tribunal i naplate odštetu - rekao je Dodik danas novinarima u Banjoj Luci. 

On je istakao da Hag odiše silom, arogancijom i nepravdom i da je sve promašeno onim što se htjelo postići Tribunalom, te da pomirenje na ovim prostorima nije uspostavljeno njegovim presudama.

Još više ima nerazumijevanja, a ubice Srba nisu podvrgnute pravdi. Njihova ranija odluka da vojno i političko rukovodstvo Srba u Srpskoj i Srbiji dovedu u Hag i osude vjerovatno se sada završava. Nisu imali nikave činjenice u navedenom predmetu, kao ni protiv Vojislava Šešelja i Biljane Plavšić i mnogo čega drugoga. Šta je Momčilo Krajišni uradio, koga je ubio, i radi svega naravno da trpimo - naveo je Dodik.

Nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kojima je Haški mehanizam izrekao po 15 godina zatvora, presuđeno je da su bili saučesnici u "udruženom zločinačkom poduhvatu", koji je, navodno, doveo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Trnovu.

nezavisne.com

Tagovi: