Đokić nastavio sa nezakonitim zapošljavanjem u ministarstvu

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske i u prošloj godini je nezakonito zapošljavalo radnike sklapajući ugovore o djelu za radna mjesta koja su sistematizovana ili već popunjena. Iako je ovo drugi put u dvije godine da revizori ministra Petra Đokića upozoravaju da krši Zakon o radu, njegovo ministarstvo je dobilo pozitivno mišljenje.

lavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske otkrila je u svom izvještaju da je ministarstvo u prošloj godini zaključilo četiri ugovora o djelu za poslove koji su sistematizovani Pravilnikom, što je suprotno Zakonu o radu.

Podsjećamo, članom 205. zakona je predviđeno kako poslodavac može sa određenim licem da zaključi ugovor o djelu ali kada su je riječ o poslovima van djelatnosti poslodavca što ovdjer nije slučaj.

Preporučuje se ministru da obezbijedi da se angažovanje izvršilaca po ugovoru o djelu vrši u skladu sa članom 205. Zakona o radu”, stoji u izvještaju.

Isti slučaj ministar Đokić imao i 2019. godine kada je sklopljen ugovor o djelu za radno mjesto koje je bilo popunjeno.

Generalno, u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske samo za lična primanja zaposlenih u 2020. godini je potrošeno 1,86 miliona maraka što je za 120.000 KM više nego godinu dana ranije.

Od tog iznosa 1,72 miliona potrošeno je na bruto plate, a ostatak na bolovanja, roditeljska odsutva, otpremnine i jednokratne pomoći.

U ministarstvu se ponavlja i problem sa putnim nalozima za vozila ministarstva.

Na pojedinim putnim nalozima za vozila nisu usaglašene evidencije utroška goriva i maziva sa evidencijom rada vozila, u pogledu datuma tankovanja goriva i datuma korišćenja vozila. Takođe na pojedinim obrascima nisu popunjavane naznačene rubrike iz putnog naloga (početno stanje kilometraže vozila, relacija kretanja, vrijeme polaska, vrijeme dolaska, pređena kilometraža, za loko vožnju se ne navodi datum korišćenja vozila i sl), što nije u skladu Pravilnikom o obrascu, sadržaju i načinu popunjavanja putnog naloga”, upozoravaju revizori.

CAPITAL

Tagovi: