Dva preduslova za Đokovićev povratak na tron

Karlos Alkaraz, Danil Medvedev i Novak Đoković će se na predstojećem Rolan Garosu boriti za titulu, ali i prvo mjesto ATP liste. Od trojice kandidata za teniski pijedestal, najteže će biti srpskom asu.

Jer, osvajač 22 grend slem krune jedini iz ovog trilinga ne zavisi samo od sebe. Nole će se vratiti na vrh ako ostvari dva preduslova: 1. da on osvoji titulu, te da Španac ne uđe u finale.

S druge strane, Karlitosu, baš kao i Danilu, dovoljno je da osvoje Kup musketara, bez obzira na učinak preostale dvojice.

Razlog za ovakve računice je broj poena. Alkaraz se na prvo mjesto vratio poslije mastersa u Rimu i sada ima 6.815 bodova. Medvedev je nakon neočekivanog trijumfa na "Foro Italiku" iskočio na drugu poziciju sa 6.330, dok Đoković nije odbranio titulu i pao je na "kotu tri" sa 5.955. S obzirom da Španac i Srbin brane po 360 poena za četvrtfinale iz 2022, a Rus samo 180 za osminu finala, matematika je jasna.

Kako će Alkaraz i Medvedev na preksutrašnjem žrebanju biti postavljeni za prvog i drugog nosioca, postoji mogućnost da njihov duel u finalu bude i za titulu i za broj 1.

Naravno, niko ne smije da otpiše Đokovića koji je, poslije otkaza Rafaela Nadala, najtrofejniji učesnik u Parizu. Srbin ima dvije krune, a Sten Vavrinka jednu.

Zato će biti veoma interesantno na koga će Nole, kao treći nosilac, ići u polufinalu. Ako bude u Špančevoj polovini, njihov polufinalni duel bi mogao da bude bitka za broj 1. Jer, ako savlada Karlitosa, nema dileme da će Novak biti favorit u finalu, a pehar bi mu u tom slučaju donio i prvo mjesto na ATP listi.

Ako bude u polovini sa Medvedevim i pobijedi ga, njega bi vjerovatno izbacio iz trke za brojem 1, a od imena drugog finaliste zavisio bi svjetski poredak. Ako bi to bio Alkaraz, on bi ostao na vrhu bez obzira na ishod finala. U suprotnom, sve bi zavisilo od Đokovića.

Tagovi: