GO SP-a potvrdio odluke o isključenju, prethodno data prilika da se izvine

Glavni odbor SP-a nije oprostio soliranje dvojici poslanika Maksimu Skoki i Goranu Selaku, te Milenku Savanoviću i potvrdio je odluku lidera stranke Petra Đokića te ih isključio iz stranke, a nakon što su oni odbili da se javno izvine partiji i njenom predsjedniku.

"Ostavili smo prostora da neki narodni poslanici mogu promijeniti svoj stav, ostavili smo im prostora za korekciju, ali ovi koji su zaista načinili i intenzivno djelovali, oni su morali biti isključeni na osnovu ocjene da su grubo prekršili statut naše partije... Mi smo ponudili jedan tekst izjave našim poslanicima kako bi je javno pročitali, da priznaju da su grubo prekršili program i statut SP da se izvine svim organima, članovima, predsjedniku za ishitren potez... Oni to nisu mogli da prihvate", izjavio je Petar Đokić.

Isključeni članovi poručili su da je sjednica nelegalno sazvana, te da je i odluka o isključenju takva.

"Nije završena procedura našeg isključenja jer konačna odluka o isključenju se donosi tek nakon sprovedene žalbe Statutarnoj komisiji, koju ćemo uputiti. Što zbog nelegalnosti sazivanja sjednice Glavnog odbora, a najavljujem je i iz suštinskih razloga zato što prilika za drugačije mišljenje u SP nije smjela i nije mogla biti razlog za bilo čije isključenje", izjavio je Maksim Skoko, te dodao da će u Narodnoj skupštini i dalje djelovati kao klub sve dok odluka o isključenju ne bude postala zvanična.

Prava drama prethodila je sjednici Glavnog odbora SP jer je grupa aktivista te stranke predvođena Ratkom Jokićem, članom Gradskog odbora Banjaluka, na silu ušla u salu gdje se održavala sjednica. Aktivisti su organizovano autobusom došli u Doboj, a tokom rasprave na ulazu u salu kazali su kako bi lideru stranke Petru Đokiću kazali s čim se ne slažu.

Članovi GO koji su se nalazili unutra napustili su salu, u koju je potom ušla policija koja je aktiviste upozorila da izađu, što su na kraju i učinili.

"Nisam imao cilj, meni je cilj da kažem na Glavnom odboru šta misle ljudi, članovi SP, simpatizeri o ovoj stranci, partiji... Žao mi je što se ovo dešava u SP jer Socijalistička partija treba da bude jedinstvena i niko ne želi da cijepa ovu partiju, prvi ja, pa svi ostali, treba da budemo jedinstveni, ali takođe da se svima da prilika da kažu, ne treba nikome braniti da nešto kaže... To ću njemu lično da kažem kada ga vidim", kazao je Ratko Jokić.

Sjednica Glavnog odbora počela je sa tri sata zakašnjenja, a istoj je prethodila sjednica Izvršnog odbora kojoj su prisustvovali narodni poslanici Goran Selak i Maksim Skoko, te Milenko Savanović, koje je lider stranke Petar Đokić isključio zbog nestatutarnog djelovanja.

Isključeni članovi ostaju jedinstveni

Poslanici Socijalističke partije u NSRS koji su tražili smjenu predsjednika Petra Đokića sa pozicije ministra rudarstva i energetike i sa mjesta predsjednika partije, kažu da ostaju jedinstveni u svojim stavovima bez obzira na odluke predsjednika partije, koji ih je u Doboju, kako kažu, dočekao s obezbjeđenjem pred vratima.

Poslanici SP su jedinstveni u stavu da se radi o nelegalnoj odluci, koja je donesena na nelegalno zakazanoj sjednici, a umjesto razgovora o realnim problemima, čiji je najveći dio upravo predsjednik partije, u strahu se organizuju scene i medijske predstave u režiji Đokićevih poslušnika, kažu poslanici.

Tagovi: