Predizborna kampanja: Građanima su dali 735 obećanja, koliko su ispunili?!

Od ukupno 735 obećanja koja su dali načelnici i gradonačelnici 12 jedinica lokalne samouprave u BiH, a čije ispunjavanje prati Istinomjer, u tri godine u potpunosti je ispunjeno njih 152, dok gotovo polovina (49%) datih obećanja ima veliku šansu da budu ispunjena do kraja mandata u oktobru 2020. godine. Osim toga, 197 obećanja ili njih 26%, nalazi se u kategoriji srednje vjerovatnoće ispunjenosti, dok 181 obećanja (25%) ima nisku vjerovatnoću da će biti ispunjena do kraja mandata.  

Lider po broju ispunjenih obećanja  je načelnik Opštine Stari Grad Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić koji je ispunio više od polovine datih obećanja, njih 79 od ukupno 124.

Na začelju su gradska uprava Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem, koji je dao 31 obećanje, aktuelni načelnik sarajevske općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo sa  24 obećanja i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović koji je u predizbornoj kampanji dao ukupno 24 obećanja. Do sada nisu ispunili ni jedno dato obećanje.

Načelnik koji je dao najviše obećanja je načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić, ukupno 205, od kojih je u potpunosti u prve tri godine mandata ispunio njih 28.

Što se tiče Banjaluke, njen gradonačelnik Igor Radojičić je dao ukupno 106 obećanja, od kojih je za tri godine uspio ispuniti njih 13, dok su ocjenu u progresu dobila 43 obećanja.

Treća godina mandata gradonačelnika Igora Radojičića protekla je u znaku projekta “Banja Luka se gradi” čijom realizacijom je otvoreno više javnih gradilišta od kojih se polovina odnosi na nove velike projekte. Neki od tih projekata su izgradnja saobraćajnice kroz naselje Šargovac, prva faza radova na izgradnji objekta mjesne zajednice i policijske stanice na Laušu, radovi na izgradnji kružne raskrsnice kod restorana “Sirano”, izgradnja saobraćajnice u banjalučkom naselju Petrićevac, a položen je i kamen temeljac za izgradnju ambulante porodične medicine u ovom naselju. U okviru projekta „Banja Luka se gradi“ započeli su i radovi na izgradnji vodovodne mreže u Mišinom hanu, a na području Čokorskih polja počela je izgradnja vodovodne mreže u okviru projekta “Voda I“ kojim je predviđena gradnja 56 kilometara nove vodovodne mreže na seoskom i prigradskom području”.

Određeni  pomak u pogledu ispunjavanja datih obećanja u odnosu na ranije godine evidentan je kod gradonačelnika Bijeljine, Miće Mićića. Međutim, od ukupno trideset, u cjelini su i dalje ispunjena samo tri obećanja i to dovođenje pitke vode u Modran, završetak izgradanje vrtića i škole u Ledinicima i završetak svlačionica i aktiviranje fudbalskog kluba.

Međutim, od ukupno trideset, u cjelini su i dalje ispunjena samo tri obećanja i to dovođenje pitke vode u Modran, završetak izgradanje vrtića i škole u Ledinicima i završetak svlačionica i aktiviranje fudbalskog kluba.

Najviše obećanja ocjenjenih kao neutemeljena dobio je gradonačenlik Trebinja Luka Petrović, odnosno Mirko Ćurić koji je preuzeto tu funkciju početkom godine.  Od ukupno 76 obećanja ispunjeno je njih 18, a 10 je ocjenjeno kao neutemeljeno.

Istinomjer je pratio i 35 obećanja iz predizbornog programa “Novi Grad 2020”, načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića, od kojih je zaključno sa trećom godinom mandata ispunjeno tek jedno koje se odnosilo na izgradnju sportske sale u Dobroševićima. Bitno je naglasiti da je i ovo obećanje ispunjeno još tokom druge godine mandata načelnika Efendića.

Iako su, navodi Istinomjer u svom zaključku, evidentne velike razlike među 12 analiziranih lokalnih zajednica u pogledu progresa u ispunjavanju obećanja datih uoči Lokalnih izbora održanih u oktobru 2016. godine, nakon tri godine njihovog mandata se ipak može zaključiti da je ostvaren određen pomak u odnosu na prethodnu godinu.

Više o analizi možete pročitati na OVOM linku.

Buka