I Jablan drhti pred koronom

Održavanje čuvenog Kočićevog zbora na Manjači koji okupi desetine hiljada ljudi iz regiona i dijaspore, ali i Fresh Wave festivala je pod velikim upitnikom. Organizacioni timovi Kočićevog zbora i Fresh Wave festivala rade punom parom,  još izbjegavaju da izlaze sa zvaničnim procjenama jer sve zavisi od epidemioloških mjera i odluka koje donese Republički štab za vanredne situacije. 

Pandemija virusa korona je, kao i u sve druge aspekte, unijela potpunu neizvjesnost i u održavanje dvije velike kulturno - umjetničke i muzičke manifestacije u gradu na Vrbasu.

Kako nezvanično saznajemo, najdugovječnija manifestacija, tradicionalni Kočićev zbor, i ako se održi neće ličiti ni na jedan dosad održani. Tradicionalno, zakazan je za posljednju sedmicu avgusta, ali ako se rast broja zaraženih nastavi, vjerovatno će biti otkazan barem onaj dio koji podrazumijeva masovno okupljanje.

Kako nezvanično saznajemo, sutra bi na sastanku Organizacionog odbora sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu, trebalo da se zna više detalja. Odbor je, kako saznajemo, uradio svoj dio posla. Utvrđen je kompletan program manifestacije. Neki od planiranih događaja su otvaranje treće uređene kuće na Kočićevom ognjištu u Stričićima, „Kočićev zbor“ u Stričićima, Festival zmijanjske pjesme, takmičenje u narodnim vještinama, borba bikova za nagradu „Jablan“  i Džipijada.

Kada je riječ o muzičkom festivalu Fresh Wave, organizatori, takođe, sve aktivnosti prilagođavaju odlukama Republičkog štaba. Zbog odluke o zabrani okupljanja više od 50 lica, pomjerili su Fresh Wave piknik koji je trebalo da bude održan 18. jula na Banj brdu. Kako saznajemo, organizacioni tim čeka novu sjednicu Štaba kako bi donijeli konačnu odluku o održavanju festivala planiranog za 6. avgust.

Otkazivanje festivala, kažu, nije opcija. Prolongiranje jeste. Organizatori se uzdaju u poboljšanje epidemiološke situacije i ublažavanje mjera. Međutim, u slučaju odgađanja, festival bi mogao da bude održan krajem septembra, eventualno u oktobru, nezvanično saznaje Mojabanjaluka. 

S.B.