Iran proglasio kraj operacije, Izrael donosi odluku o odgovoru na napad

Iran je lansirao nešto više od 300 dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku. Izrael navodi da je 99 odsto projektila presretnuto i da je pričinjena minimalna šteta. Iran je proglasio kraj operacije, a Izrael poručuje da nije još sve završeno.

Portparol IDF-a Daniel Hagari saopštio je da je 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći presrela protivvazdušna odbrana.

- Iranska prijetnja naišla je na vazdušnu i tehnološku superiornost IDF, u kombinaciji s jakom koalicijom sa saveznicima presreli smo ogromnu većinu projektila - kaže Hagari.

On je rekao da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor. Sve su oborene izvan granica zemlje od strane Izraela i njegovih saveznika.

Lansirano je još 30 krstarećih projektila, a nijedna nije ušla u vazdušni prostor Izraela, rekao je Hagari, od čega je 25 oborilo izraelsko vazduhoplovstvo.

Hagari kaže da je Iran ispalio 120 balističkih projektila na Izrael. Mnogi od njih su oboreni od strane sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa Strijela, iako su neke od projektila uspjele da zaobiđu odbranu Izraela, pogodivši vazdušnu bazu Nevatim u južnom Izraelu.

Hagari, međutim, tvrdi da je pričinjena samo manja šteta na infrastrukturi u Nevatimu, i da vazdušna baza radi kao i obično.

- Još nije donesena odluka o izraelskom odgovoru na sinoćnji napad Irana raketama i dronovima - izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael.

Portal navodi da će o potencijalnom odgovoru biti razgovarano danas na sjednici izraelskog ratnog kabineta koja je zakazana za 15 časova.

Međunarodna zajednica osuđuje napad i poziva na smirivanje tenzija. Za poslije podne zakazana je sednica Savjeta bezbjednosti UN, a ratni kabinet u Jerusalimu razmotriće eventualni odgovor.

Tagovi: