Istraživanje: Razmak od dva metra nije dovoljan kada se trči ili vozi biciklo

Istraživanje naučnika Univerziteta Liven iz Belgije, te holandskog Tehnološkog univerziteta, kao i stručnjaka iz Ajndhovena, pokazuje da tokom trčanja ili vožnje biciklom nije dovoljan razmak od dva metra od druge osobe kao i da nije dobro hodati tik iza nekoga.

Naime, tokom trčanja, osoba koja diše /ili se zakašlje ili kihne/ izbacuje više kapljica u vazduh koje ostanu iza nje, pa osoba koja naiđe može da se potencijalno zarazi.

Ista je stvar ako se hoda iza neke osobe ulicom, pa je dobro da onaj ko hoda iza nekoga to radi dijagonalno, a ne da ide odmah iza nečijih leđa.

Kada ljudi govore, dišu, kašlju ili kišu, nastaju kapljice i dok najveće kapljice prvo padnu na tlo, manje kapljice mogu ostati u vazduhu duže, tako da je važno da osoba koja je iza druge osobe ne upadne u taj "oblak" kapljica, prenosi list "Brisel tajms" rezultate studije.

Simulacija koju su napravili naučnici pokazuju da je mnogo sigurnije ako se trči pored neke osoba na propisanoj udaljnosti ili ako se trči u nekoj formaciji, naprimjer dijagonalno iza nekog kako se ne bi ulazilo u "oblak" kapljica osobe ispred vas.

Pri ovom istraživanju, nisu uzeti u obzir vremenski uslovi, poput vjetra, koji takođe može znatno uticati na širenje kapljica. 

Tagovi: