Jata ždralova i gusaka preplavila Bardaču, Vrbas i Savu

Velika jata ždralova i divljih gusaka ovih dana nadlijeću rijeku Savu , tražeći privremeno stanište. Prostrana vještačka jezera,nastala usljed kopanja zemlje za sanaciju nasipa u Bok Jankovcu i Mačkovcu idealno su mjesto za slijetanje ovih velikih ptica.

Goran Savanović, predsjednik Lovačkog udruženja iz Srpca, kaže da nepregledna jata bježe od oštre sibirske zime i traže mjesto gdje će prezimiti.

"Ždralovi i guske lete iz Sibira uglavnom jugozapadno. Sava, Dunav i ostali vodeni tokovi su im idealna mjesta za slijetanje, ali i područje naše Bardače. Jutros sam uživao gledajući velike pravilne formacije ždralova u obliku klinova. Ždralovi su velike ptice,nešto veće od gusaka , od kojih se u letu razlikuju jer su im noge duže od tijela i svijetlije su boje", rekao je Savanović.

Nepregledna jata velikih ovih ptica slijeću na području Vrbasa, Bardače i uzvodno uz Savu prema Orahovi.

Lovci se nadaju bogatoj lovnoj sezoni i budno prate gdje slijeću jata ovih velikih ptica. Nadaju se bogatom ulovu divljih pataka koje su primijećene takođe u velikom broju.

U narodu preovladava mišljenje da jata divljih gusaka i ždralova predskazuju dolazak hladnog vremena i oštrije zime, a pojavu velikih jata pravdaju jakim mrazom i niskim temperaturama ovoga vikenda.

B.G.