Jedite slaninu i istopite salo za samo 10 dana

Uz slaninu, jaja, piletinu, povrće i zdrave masnoće možete istopiti pet odsto sala. Pritom se trebate odreći alkohola, šećera, brašna i raditi kratke treninge snage.

U svjetlu nedavne objave Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o štetnosti unošenja industrijski proizvedenog mesa na zdravlje, nutricionista Mirja Jošić komentariše unošenja slanine u mesnim dijetama.

- Dijete koje obećavaju brz gubitak kilograma nisu preporučljive. Ali ako odlučite deset dana pridržavati se ove dijete i za doručak tih deset dana jesti jaja sa slaninom, ne treba strahovati od karcinoma u tako kratkom periodu. Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije izdano je za količinu od 50 grama crvenog mesa koje treba unositi tokom dužeg vremenskog perioda kako bi rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva iznosio 18 odsto - pojašnjava Jošić.

Suhomesnate proizvode, dodaje nutricionista, treba izbjegavati, ali ako odlučite počastiti se, birajte one koji ne sadrže hemijske konzervanse. Fitness trener Nicholas Polo tvrdi da je moguće za deset dana izgubiti pet odsto masnog tkiva ako se pridržavate njegovog strogog režima prehrane i vježbe.

- Ako svaki dan budete radili kratke treninge s teškim utezima, umjesto dugih kardiotreninga (trčanje, bicikl, traka) brže ćete gubiti masno tkivo. Takođe pomaže pijenje zelenog čaja, koji šećer u krvi održava stabilnim, kao i unos puno vode jer smanjuje osjećaj gladi. Kombinacija masti i proteina pomaže kod mršavljenja, dok njihov spoj s ugljenhidratima stvara masne naslage - kaže fitness trener Pole.

Dodaje da iz prehrane morate izbaciti šećer, hljeb, brašno, gluten, rižu i krompir. Oni vrlo brzo nakon obroka podižu nivo šećera u krvi, što stvara želju za novim unosom sličnih namirnica u relativno kratkom vremenu. U tih deset dana najbolji izbor su proteini iz bijelog mesa, ribe i jaja, a ugljenhidrate treba uzimati iz zelenog povrća.

Za doručak možete jesti slaninu i jaja. Za ručak losos, piletinu ili puretinu s avokadom, a za večeru odrezak i sezonsku salatu. Pobrinite se da unosite dovoljno masnoća, najbolje iz maslinova ulja. U tih deset dana trebalo bi ograničiti i unos voća - preporučuje se samo avokado.

Tagovi: