Kinezi gaje džinovske svinje kako bi izbjegli nestašicu mesa

Kineski farmeri su zbog svinjskog gripa morali da ubiju između 250 i 300 miliona svinja, a jedno od rješenja koje su našli za nestašicu mesa je uzgoj većih i težih svinja.

Kina je najveći svjetski potrošač svinjskog mesa pa su Kinezi zaslužni za potrošnju više od 50 odsto globalne potrošnje svinjskog mesa, a zbog velike tražnje brojni mali farmeri i velike korporacije u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta bave se uzgojem svinja.

Zbog svinjskog gripa koji se proširio azijskim zemljama uginule su brojne životinje, a farmeri su morali da ubiju čak trećinu životinja kako bi spriječili širenje bolesti.

Takva situacija odrazila se na kineske zalihe pa su iz Vlade upozorili na nestašicu svinjskog mesa koju mogu očekivati u prvoj polovini 2020, a manjak će biti veći od 10 milina tona, prenio je Dnevnik.hr.

Nestašica mesa neće se odraziti samo na situaciju u Kini, već i na globalnu cijenu mesa, koja bi sljedeće godine trebalo da poraste.

Kao rješenje za tu situaciju, odnosno kako bi nadoknadili gubitke i pokušali da zadovolje veliku potražnju, kineski farmeri počeli su da gaje sve veće i teže svinje. Kako prenose na sajtu "Sajens alert", neki farmeri u kineskoj provinciji Guangsi počeli su da gaje svinje teže od 500 kilograma, teške poput polarnih medvjeda.

Cijena tako velikih svinja na kineskom tržištu može da dostigne cijenu od 1.400 dolara, što je trostruko veći iznos od prosječne mjesečne plate u toj provinciji, prenio je B92.net.

Najveća i najteža kineska svinja uzgojena je prošle decenije i dostigla je čak 900 kilograma, a ako se nestašica svinjskog mesa nastavi, možda bismo mogli vidjeti i prvu kinesku svinju tešku više od tone.

Tagovi: