Kovač peti put od Vlade RS traži odgodu poreza

Načelnik Šipova Milan Kovač ne može servisirati tekuće obaveze u svom privatnom biznisu sa drvetom, zbog čega traži od Ministarstva finansija Republike Srpske da mu po peti put u tri godine odobri odloženo plaćanje poreskih obaveza.

Kovaču, koji je uglavnom poznat po svom bahatom ponašanju i vrijeđanju novinara na naplatu je stiglo 303.736 KM po osnovu obaveza za njegovo preduzeće “DI Šipovo”.

On traži da mu se za dio dospjelih, a neplaćenih obaveza, odnosno 190.711 KM odobri odloženo plaćanje.

Inače, Ministarstvo finansija na čelu sa Zorom Vidović je Kovaču po pitanju “DI Šipovo” dva puta izašlo u susret.

Prvo rješenje o odgođenom plaćanju poreskih obaveza donijelo je u martu 2021. godine na iznos od 302.758 KM, a drugo 24. novembra prošle godine na iznos od 182.910 KM.

Kada je u pitanju Kovačeva druga firma “Čajavec company”, situacija je nešto bolja, jer je zaključno sa 10. aprilom ove godine dug 93.711 KM.

I u ovom slučaju, Ministarstvo finansija je odobrilo odgođeno plaćanje.

Rješenjem od 26. decembra 2023. godine odgođeno je plaćanje obaveza u ukupnom iznosu 670.612 KM, a rješenjem od 11. marta ove godine odobrena je odgoda u visini od 249.971 KM.

Riječ je o podacima Poreske uprave Republike Srpske iz koje napominju da oni odlučuju o odgodi duga u visini do 30.000 maraka, dok o većim iznosima saglasnost daje resorno ministarstvo.

Podsjećamo, kako je CAPITAL nedavno pisao, revizori su upozorili da Kovač po godinu dana radnicima ne uplaćuje doprinose, dok sa isplatom plata kasni i po nekoliko mjeseci.

Kovač nije previše uspješan ni u vođenju lokalne zajednice, gdje se, kako saznajemo pojedinim radnicima takođe ne uplaćuju obaveze po osnovu plata i doprinosa.

Nedavno je na prijedlog Kovača Skupština ove opštine izglasala odluku o novom kreditnom zaduženju od pet miliona maraka, dok će vratiti sedam miliona KM.

capital.ba

Tagovi: