Lazareva subota, Đurđevdan i Markovdan: Krsne slave ove godine samo sa ukućanima

S obzirom da je pojava korona virusa uveliko promijenila svakodnevicu, te uslovila prilagođavanje novonastaloj situaciju, tako će i mnogi vjernici ove godine svoje krsne slave proslavljati u drugačijim uslovima nego do sada.

Predstojeće slave Lazarevu subotu, Đurđevdan i Markovdan mnogi vjernici, u skladu sa preporukama nadležnih, ali i sveštenika, proslaviće u najužem krugu porodice.

Sveštenik Radojica Ćetković poziva Dervenćane koji uskoro treba da proslave svoje krsne slave da se uzdrže od slavlja na veliku i slavu proslave u krugu porodice, uz slavsku svijeću, koljivo i krsni hljeb, piše Derventski list.

– Moja krsna slava je Sveti Lazar i slaviću je samo sa mojim ukućanima, bez gostiju. Sljedeće godine ćemo sve nadoknaditi, ako Bog da – rekao je Ćetković.

On je dodao da se i u hramovima širom opštine poštuju mjere koje su donijeli republički i opštinski štab za vanredne situacije, a odnose se na prilagođavanje sprečavanju širenja korona virusa.

– Pozivamo vjernike da se pridržavaju svih uputstava te da se uzdrže, koliko god je to moguće, od odlaska u crkvu i velikih okupljanja, za dobrobit svih nas. Mi smo se potrudili da zaštitimo vjernike koji dolaze u crkvu i uradili sve što je u našoj moći. Na ulazu u Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice uvijek stoji neko ko dezinfikuje ruke vjernicima koji ulaze u hram, a dajemo i zaštitne maske i rukavice svima koji ih nemaju – kazao je Ćetković.

Da su Dervenćani odgovorno pristupili preporukama u vezi sa proslavom krsne slave u novonastaloj situaciji potvrđuje i to da je većina onih koji slave Lazarevu subotu već obavijestila svoje goste da će ove godine slavu obilježiti u krugu porodice.

– Ne želimo nikoga da dovodimo u opasnost. Već sam sve obavijestio da ove godine slavu obilježavam sa ukućanima zbog cijele ove situacije. Ima vremena, slavićemo – rekao je sugrađanin Milenko Vujičić.

Koljivo, sahrane, pomeni

Sveštenik Radojica Ćetković dodaje da se u svim crkvama osveštava koljivo, u parohijani se mogu organizovali tako da jedan domaćin nosi koljivo za osveštanje i za sebe i za svoje komšije, što je jedan od načina da se izbjegnu gužve. Kada se radi o sahranama u vrijeme kada je zabranjeno okupljanje, Ćetković kaže da se opijela obavljaju u užem krugu porodice, na otvorenom, odnosno samo na groblju.

Poziv

Eparhija zvorničko-tuzlanska pozvala je vjernike da se pridržavaju odluka Vlade Republike Srpske i Republičkog štab za vanredne situacije s ciljem borbe protiv širenja epidemije virusa korona, a da bi se sačuvali ljudski život. Iz eparhije su poručili vjernicima starijim od 65 godina da se pridržavaju odluke o cjelodnevnoj zabrani kretanja da ne bi ugrozili svoje živote, a ako imaju bilo kakvu vjersku potrebu savjetovani im je da se putem telefona obrate nadležnom svešteniku. Eparhija je skrenula pažnju ostalim vjernicima da prilikom boravka u hramu budu propisno udaljeni jedni od drugih na način kako to zakon propisuje.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske uputili su molbu vjernima da porodičnu krsnu slavu proslave samo u krugu svoje uže porodice.