Kultni magazini: Tito i Jovanka dobili bebu na nebu, Desnica bez pesnica!

Iako je prošlo mnogo godina otkako je većina kultnih nedjeljnih štampanih izdanja u srpskom novinarstvu ugašena, oni i dalje postoje, barem virtuelno. „Zona sumraka“, „Ćao“, „Nada“, „Sabor“ – bili su to listovi koji su obilježili jedno vrijeme.

Ko se još ne sjeća „Revije 92“ čija je „spacijalka“ bila crna hronika? Ili „Zone sumraka“ koja je pisala o paranormalnim pojavama u Srba? Potom „Pan erotika“ zbog koje su poginuli mnogi džeparci. Zatim „Teen“ i „OK“ sa obaveznom rubrikom „Pitajte ginekologa“… Podsjećamo vas na časopise koji su obilježili to vrijeme.

Tempo - najpoznatiji sportski list u Srbiji koji je decenijama izlazio pod okriljem kompanije „Politika“. Vatreni ljubitelji sporta su srijedom ujutru obavezno svraćali do trafika sa štampom kako bi pazarili svoj omiljeni list i dobili potrebnu dozu sportskih informacija. Ugašen je 2004. godine.

Pan erotika - Jedan od najpopularnijih muških tinejdžerskih časopisa krajem prošlog vijeka. Obavezno štivo uz koje su se edukovali mnogi mladići.

Ubjedljivo najskrivaniji časopis u kućama širom Srbije, a isto tako najpokazivaniji u školama širom zemlje. Uz njega bi mnogi postojali bolji ljubavnici i prestižni muškarci. Jedini časopis kojem je najveća vrijednost bio format, pa je lako mogao da se drži i čita i jednom rukom.

Sabor - Nedjeljni list koji se bavio narodnom muzikom u vrijeme kada ona nije prelazila okvire Ibarske magistrale i tamošnjih kafana. Imala je autentičnu reklamu na prvom programu državne televizije, jer su se za vrijeme njenog trajanja pojavljivali krajnje zanimljivi interpretatori sa živahnim nadimcima na naslovnoj strani na televizijskim ekranima. Nakon početka krize i poplave novokomponovanih medija ostao je u sjenci novopridošlih „treš“ izdanja i polako se ugasio.

Duga - Jedan od najboljih nedjeljnika u bivšoj Jugoslaviji. Za njega su pisali mnogi poznati novinari koji su i poslije gašenja ovog nedjeljnika ostavili značajan trag u ovdašnjem novinarstvu. Jedna od najvećih zagonetki srpske policije, ubistvo novinarke Dade Vujasinović, po svemu sudeći upravo je povezana za neke od tekstova koji su izašli u njemu.

Huper - Najpoznatiji nedjeljni zabavni enigmatski časopis koji su kupovali pripadnici svih starosnih struktura. Omiljen na putovanjima, jer je odlično služio za ubijanje vremena. Ugašen je 2008. godine.

Nada - Jedan od najpoznatijih ženskih časopisa na ovim prostorima. Bavio se najzanimljivijim temama iz javnog života, od zdravlja do estrade. Žene iz nekadašnjeg srednjeg sloja kupovale su ovaj list iz nedjelje u nedjelju. Kao i mnogi drugi, ugašen na početku finansijske krize u Srbiji.

ITD - Časopis za tinejdžere i tinejdžere u kojem ste mogli saznati šta je najvažnije na svjetskoj muzičkoj sceni. U vrijeme kada nije bilo licenciranih stranih izdanja, Nijemci su imali „Bravo“, a Srbi „ITD“. Pored tekstova, veoma važan dio ovog lista su bili posteri grupa i popularnih pjevača kojima bi se tapacirale dnevne sobe širom nekadašnje zemlje.

Ćao - Najpopularniji časopis za urbano orijentisane omladince devedesetih godina. Reklamni slogan je bio „Uvek je Ćao najbolje dao“. Kao i „ITD“ uz kupovinu ovog lista se dobijao poster najaktuelnijih pop rok zvijezda. Iz ovog lista je izrastao i „Ćao Tifo“, prvi navijački magazin u Srbiji.

Zona sumraka - List koji su kupovali oni koji vjeruju u natprirodne sile, vanzemaljce, vile i vještice.

Ovo je bio jedini list u kojem ste mogli da pročitate ispovijest čudovišta iz Loh Nesa, ekskluzivni intervju sa vanzemaljcem koji se već treći put vraća na Zemlju, jer mu se naša planeta veoma dopada ili da saznate tajne vještičarenja.

TV revija - U doba bez kablovske televizije i satelitskih antena, ovaj časopis je bio pravo mjesto gdje se mogli da se informišete o omiljenim emisijama tokom nedjelje. Iako ponuda nije bila bogata kao što je sada, TV revija je imala veliku popularnost, jer je otkrivala sve ono što ste htjeli da znate o omiljenim junacima u privatnom životu.

Revija 92 – ubistva, samoubistva, vješanja, obračuni, silovanja, požari, automobilske nesreće, kriminalci, dileri, makroi…

Sve na jednom mjestu!