Kurti spreman da razmotri održavanje novih izbora u opštinama na sjeveru

Prema pisanju britanskog Guardiana, premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je spreman da razmotri održavanje prijevremenih izbora u opštinama sa srpskom većinom, prenosi RTS.

Kurti tvrdi i da bi razumeo da su Srbi na Severu mirno protrestovali još aprila meseca, povodom održavanja izbora, ali ne i „rulje sa slovom Z koje pucaju na policajce, bacaju granate i viču ‘ubij, ubij'“.

Aljbin Kurti doputovao je danas u Bratislavu, iako je dan ranije rekao da je otkazao učešće na forumu GLOBSEC u Slovačkoj.

Tamo se sastao sa izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU, Žozepom Boreljom.

Njima je poručio da su napadi „srpske milicije“ na Kosovsku policiju, KFOR i novinare neprihvatljivi.

On je na ovom forumu u više navrata kao mogućnost pominjao prevremene izbore.

Ukoliko žele mirne proteste sa zahtevom za prevremene izbore, imaju premijera koji je tokom celog svog života bio politički aktivista i više je nego spreman da ih sasluša, a čak možda i da se dogovori sa njima - rekao je Kurti.

U nastavku diskusije potom je još jednom kazao da, u skladu sa zakonom, može da u određenom trenutku organizuje prevremene izbore.

Kurti je na ovom forumu kazao da Srbi žele da budu deo Kosova, ali i da ih Beograd „maltretira“.

Ne mogu slobodno da se izraze oko toga šta žele - smatra Kurti, navodeći da Beograd podržava samo jednu političku stranku.

nezavisne.com

Tagovi: