Ljekari se bore za život prnjavorskog lovca Siniše Jovića: Pogledao u cijev, puška opalila u lice

Život visi o koncu 27-godišnjem prnjavorskom lovcu Siniši Joviću, iz Donjih Palačkovaca, koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima teško ranjen u lovu u rejonu Gornjih Galjipovaca, iznad grada podno Ljubića i Motajice.  

Mada se nesreća dogodila u prošlu nedjelju, istražni organi se još nisu oglasili pod kojim okolnostima i kako je povučen obarač sačmarice koja se direktno sručila u lice i glavu nesrećnog lovca.

Portalu MojPrnjavor.info je potvrđeno da se ljekari bore za njegov život sa krajnje neizvjesnim ishodom.

- Dana 29.12.2019. godine u 13:15 časova u Urgentni centar UKC RS dovezen je pacijent S.J. (1993). Pacijent je hospitalizovan u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje. Prema riječima dr Sanje Jeličić, dežurnog ljekara u ovoj Klinici, pacijent je zadobio prostrelne povrede glave i lica. Pacijent se nalazi u teškom opštem stanju i sve dalje prognoze su neizvjesne - odgovoreno je na upit našeg portala iz UKC RS.

Misterija kako je povučen okidač

Kako nezvanično saznajemo, policija je ispitala nekolicinu od ukupno desetak očevidaca kako bi sklopila mozaik nesreće. Tačnije, kako je ustrijeljen ovaj lovac, u rejonu galjipovačkog lovišta Šarvanjuša, iz Šibovačke sekcije Lovačkog udruženja „Borik“ Prnjavor.

Prava je misterija kako je povučen obarač, prema svjedočenju očevidaca, puške nastradalog, čija se sačma direktno, iz neposredne blizine, zarila u oči, nos, čeonu kost,  kao i ostale mu dijelove lica i glave.

Kako saznajemo, desetak lovaca je te nedjelje, uoči ručka nakon okončanja lova na fazane i lisice, vježbalo gađanje čaura, bačenih u vazduh. Dok su odjekivale puške, u krugu od desetak metara, mnogi nisu ni uočili da se teško ranjeni kolega bori za život.

- Zapravo, još se puzdano ne zna ni šta je, ni ko, zaista, vidio. Ili još nije istinu ispričao - kaže naš izvor upućen u ovaj slučaj.

On navodi da je scena sa mjesta nesreće bila jeziva i potresna. Krv je šikljala na sve strane, a prisutni tvrde da se takva scena rijetko može vidjeti i na filmskom platnu.  

- U šoku i nevjerici, bukvalno smo ostali skamenjeni. Srećom, u tom košmaru, presudno je bilo da su dvojica najprisebnijih, Danijel Lazić i David Tomić, uspjeli da mladiću izvuku jezik da se ne uguši. On se od bolova trzao i kočio, a usljed  težine povreda, ni jauk mu se nije čuo. U jednom trenu uspio je čak da se podigne na koljena, pipajući se po raskrvavljenom licu - kazuju očevici za portal MojPrnjavor.info.

David Tomić, kaže da je sve izgledalo kao u nekom košmarnom snu.

- Zahvaljujući hrabrosti i umješnosti kolege Lazića uspjeli smo da nekako izvučimo jezik, mog kuma, koji se davio u vlastitoj krvi. Kada smo to uspjeli, povratio je pola litra... - još u šoku priča nam Tomić.

Siniša Jović

Hitna bez vozača

Prema svjedočenju ogorčenih lovaca, novi problem je izbio kada im je iz Hitne pomoći prnjavorskog Doma zdravlja, uz pitanja da li je povreda zaista tako ozbiljna, uzvraćeno da imaju hitna kola, ali da tu nije vozač.

- Lično sam prvi nazvao Hitnu pomoć, uvjeravajući ih da su povrede teške, ali mi je rečeno da su kola hitne pomoći tu, ali da je vozač u Štrpcima. Time smo dodatno bili šokirani, jer smo se nadali da će mu se prva pomoć pružiti nadomak mjesta nesreće. Rekli su, međutim, da trenutno nemaju vozača. Čovjeka bez gotovo pola lica u krvi, ili kako nam se bar tada činilo, isprepadani, preko njiva nosili smo oko 800 metara do vozila. Transportovali smo ga vozilom Bobana Prodanovića do Doma zdravlja, gdje nas je uz medicinsko osoblje dočekala i policija - kaže za portal MojPrnjavor.info, Vladimir Aničić, lovac i neposredni akter rijetko viđene drame u Gornjim Galjipovcima.

Njegov iskaz potvrdili su David Tomić i ostali svjedoci.

Predobar čovjek i nesrećna ljubav

- Nedovoljno je reći da je Siniša samo dobar čovjek, nego je, zapravo, predobar -tvrde kolege lovci i drugi njegovi poznanici.

Prije ove lovne nesreće, kažu, pogođen je nesrećnom ljubavlju. Mnogi od kolega lovaca bili su među gotovo pet stotina svadbenih zvanica ljubavi, koja je prije izvjesnog vremena skončala krahom. Siniša je to potvrdio i nesvakidašnjom javnom objavom na svom Fejsbuk profilu.

- Dragi prijatelji, ne napadam ili vrijeđam nekog, ali zahvalio bi se svojoj ženi koja se javno viđa sa drugim u gradu i želim joj puno sreće u novom životu... Toliko se u današnje vrijeme poštuje brak - glasi Jovićeva objava na Fejsbuk profilu od 9. decembra.

Otuda su se, u nedostaku zvaničnih informacija, pojavile i špekulacije da je mladi čovjek stradao pod teretom ljubavnih jada. U tu verziju, međutim, sumnja njegov vjenčani kum, David Tomić koji je kobnog dana sa mladićem bio u lovu.

- Zajedno smo tog jutra, uoči nesreće, doručkovali iz istog tanjira. Istina, teško mu je pao bračni razlaz, ali ničim nije odavao utisak čovjeka koji bi digao ruku na sebe. Naprotiv, zagovarao je naš odlazak u lov na Čemernicu - prepričao je kum David za portal MojPrnjavor.info.

Pogledao u cijev, a puška opalila

Ovo misteriozno ranjavanje, za naš portal, posebno rasvetljava, Vladimir Aničić, koji je u kobnom trenutku bio samo na par koraka od ranjenog lovca.

- Nekako, krajičkom oka, primijetio sam da je Siniša spustio kundak puške ka zemlji. Uočio sam da je potom pogledao u cijev sačmarice. U tom trenu, iznenada, sačmarica je opalila! Pravo u lice. Zbog neispravnosti puške, metka, udarom kundaka u tlo, ili čega već, ostaje tajna - rekao je Aničić.

Akcija pomoći

Dugogodišnji lovac i lovo čuvar  Ljubomir Jotanović kaže da su članovi Lovačkog udruženja „Borik“ pokrenuli akciju novčane pomoći porodici teško ranjenog Siniše Jovića.

- Činjenica je da mnogi naši članovi nisu upućeni u stradanje svog kolege, a kog izuzetno cijene i vole. Oni koji su saznali, slažu se sa tom inicijativom. Iza nas su mnoge humanitarne akcije i vjerujem da ćemo i u ovoj neprilici biti na visini zadatka, jer Jovići imaju svakodnevne izdatke. Svi koji žele i mogu da pomognu neka se obrate direktno u prostorije Lovačkog udruženja ili na broj telefona 065/588-543 - apeluje Jotanović.

Ninko ĐURIĆ