Miting u Zenici najjači dosad: Nastupaju Španovićeva,Tuka, Pezer...

Svjetska šampionka Ivana Španović, osvajači medalja sa svjetskih prvenstava Filip Mihaljević i Amel Tuka, asovi poput Mesuda Pezera, Hamze Alića... danas će nastupiti na Međunarodnom atletskom mitingu "Zenica 2019", koji će biti najjači u desetogodišnjoj istoriji.

Na mitingu na stadionu "Kamberovića polje" nastupiće 152 učesnika - 89 atletičara i 63 atletičarke iz 25 zemalja.

- Miting je kvantitetom na nivou ranijih godina, ali kvalitetom najbolji do sada. Ako izuzmemo Hanžekovićev miting u Zagrebu, ovo je najbolje atletsko takmičenje na Balkanu i ponosni smo što nastupa plejada vrhunskih sportista - rekao je Aziz Kevelj, direktor mitinga.

Zvijezda mitinga je srpska atletičarka Ivana Španović, osvajačica zlatne, bronzane i srebrne medalje na svjetskim dvoranskim prvenstvima, bronze na Olimpijskim igrama, dvije bronze na svjetskim prvenstvima na otvorenom... Livnjak Filip Mihaljević, koji nastupa za Hrvatsku, može da se pohvali bronzom u bacanju kugle sa Svjetskog dvoranskog prvenstva, trebalo bi da nastupi i u bacanju diska i kugle, koju je u maju bacio 21,84 metra (njegov rezultat sezone). U bacanju klugle nastupaju i bh. atletičari Mesud Pezer i Kemal Mešić, Asmir Kolašinac iz Srbije, Luksemburžanin Bob Bertems... Stiže i Haifa Tarčun iz Tunisa (1.500 metara)... Nije bilo lako organizovati miting sa ovakvim imenima.

- Bilo je više nego teško. Pripreme smo počeli po završetku prošlog mitinga, a posljednih mjesec i po dana radimo dan-noć - rekao je Kevelj.

Dosta od mitinga očekuje Pezer, jedan od najboljih bh. atletičara.

- Ne želim mnogo da obećavam, jer sutra ću pokazati šta i koliko vrijedim. Moj cilj je da, prvenstveno, pobijedim sam sebe te da na svom stadionu ispunim olimpijsku normu - 21,10 metara - rekao je Pezer, a prenijela Fena.

Menadžer mitinga Elvir Krehmić najavio je da će se od 17 časova, kada na borilište izlaze bacači kugle, polako zagrijavati atmosfera za trkačke discipline pa i trku na 800 metara u kojoj će nastupiti Tuka.

Muškarci će se takmičiti u disciplinama 100, 800 i 3.000 metara, skoku uvis, skoku udalj, bacanju diska, bacanju koplja i bacanju kugle, a žene na 100, 400, 1.500 i 100 metara s preponama, skoku udalj, bacanju kladiva i bacanju diska.

Nagradni fond iznosi 9.200 evra. Suad Kaknjo, predsjednik Organizacionog odbora mitinga i potpredsjednik Atletskog saveza BiH, rekao je da bi fond bio i veći da nije bilo drugih troškova, a da bi, kada bi prva nagrada iznosila 1.500 evra, ovaj miting dosegao evropski nivo.