Najbogatiji Crnogorac u gubitku milion eura

Podgorička kompanija “Global TS Montenegro” bivšeg tajlandskog premijera, naturalizovanog Crnogorca i milijardera Taksina Šinavatre, koja gazduje dijelom ostrva Sveti Nikola naspram Budve, nastavila je seriju loših poslovnih godina, pa je minulu završila sa gubitkom od 140.687 eura.

To se navodi u finansijskom iskazu za 2022. koji je dostavljen Upravi prihoda i carina, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Time je ukupni gubitak Šinavatrine kompanije sada premašio million, tačnije 1.057.745 eura. Iz godine u godinu, sudeći po finansijskim iskazima, “Global TS Montenegro” posluje u minusu, koji je 2021. bio 86.871, a godinu prije toga 76.096 eura.

Stalna imovina firme ostala je nepromijenjena i iznosi 24.720.000 eura, dugoročne obaveze iznose 16 miliona eura, obaveze po osnovu kredita i zajmova od lica koja nijesu kreditne institucije su 720 hiljada, obaveze prema dobavljačima 7,9 miliona eura. Troškovi poslovanja, kako piše u finansijskom iskazu, prošle godine iznosili su 99.767 eura, dok je za zarade isplaćeno 48.787 eura.

”Global TS Montenegro” u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola. Šinavatra je za taj vrijedan komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Atraktivni dio ostrva je 2007. godine Subotiću je prodao beogradski biznismen, nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević.

Đorđević, koji je u Budvi bio vlasnik čak tri atraktivne nekretnine, hotela “Admiral,” stare zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva nadomak Staroga grada, te jugoistočnog dijela ostrva, započeo je gradnju na popularnim Havajima, ili Školju, kako ga zovu mještani gradnju mimo dozvole da gradi. To je država osujetila i na ljeto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom srušila dio započete zgrade.

To je revoltiralo Đorđevića, koji je već na divlje napravio veliku plažu, spojio Školj sa Školjićem, malim ostrvom, čime je prekinuo plovni put i narušio morske struje, izgradio veliki pontom, te nekoliko prizemnih kamenih kuća. On je čak ostrvo naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište.

Državnim službama kojim je rukovodio DPS to se nije svidjelo, pa je Đorđević te 2007. prodao ostrvo Subotićevoj firmi za 20 miliona eura, pišu Vijesti.

Tagovi: